Toni Masana: «Coincidim que la línia R4 està abandonada però desconfiem que arribin les inversions»

L'actual alcalde de Vacarisses es presenta com a candidat per acabar el seu cicle polític al capdavant d'ERC al municipi vallesà

Toni Masana, alcaldable d'ERC per Vacarisses.
Toni Masana, alcaldable d'ERC per Vacarisses. | Anna Mira
28 de març del 2019
Actualitzat el 16 d'abril a les 11:42h
Toni Masana és l'alcaldable d'ERC a Vacarisses per les pròximes eleccions municipals i es presenta per revalidar l'alcaldia i seguir amb els projectes que considera cabdals per la vila. És conscient que els pròxims anys a Vacarisses cal urbanitzar sis zones, cal repensar la mobilitat de transport públic intern i cal solucionar la falta d'habitatges per joves. A més, insisteix en les inversions necessàries per evitar nous accidents a la línia R4 de Rodalies. En una entrevista amb LaTorre, Massana ha explicat que és l'última legislatura a la qual es presenta i que l'any 2023 tancarà el cicle i deixarà la primera línia de la política després de setze anys a l'ajuntament vallesà. 

- Dissabte 23 de març es va fer la presentació de la llista electoral, com la defineix?

- Hem pogut fer una llista igualitària entre homes i dones, amb gent de tot Vacarisses, de diferents urbanitzacions, amb gent que ve d'altres partits, d'altres ideologies. Estem contents.


- De quins àmbits vénen les persones independents?

- És una llista de 13 més cinc suplents i la meitat som militants i l'altra meitat no. Hi ha gent que ve d'Unió Independent per Vacarisses (UIpV), gent de Movem (Podem), amb qui actualment governem en coalició, i de l'òrbita postconvergent. La idea és garantir que tothom estigui representat i tingui veu.

- Per què es torna a presentar com alcaldable?

- A les primàries només hi havia la meva candidatura i ho faig per tancar el cicle. Ens vam presentar ara fa quatre anys, vam passar d'un a quatre regidors formant l'alcaldia i ens han quedat moltes coses a mitges.

- Diu que es presenta per tancar el cicle, no ho tornarà a fer l'any 2023?

- D'aquí a quatre anys no em tornaré a presentar. Porto tres mandats, des del 2007 i amb el que vindrà seran quatre. He estat com a regidor a l'oposició, com a tinent d'alcalde.

- Tenen un camp de gespa a punt d'estrenar, per quan està previst?

- El camp de gespa si tot va bé a finals d'abril estarà llest. També hem aconseguit revertir la situació del pavelló, ja que durant molts anys l'anterior govern d'UIpV treballava molt pel totxo i per construir coses que quedaven i no li donaven contingut i així és difícil construir identitat. Nosaltres això ho vam criticar molt i ara hi ha molts equips, l'hem arreglat, obrirem de dilluns a diumenge.

Precisament això ha estat una de les nostres prioritats, que la gent surti de casa seva i es relacioni, a través de la cultura, l'esport, les entitats. La gent ve a buscar tranquil·litat, tenim un entorn privilegiat però hem d'intentar que tota aquesta gent es relacioni. Hem potenciat molt l'esport, hem ampliat les disciplines esportives, treballem amb les entitats i la cultura popular.

- Pel que fa a la recollida selectiva de residus, Vacarisses és el municipi de la comarca que ha millorat més. Com s'ho han fet?

- Vam fer l'aposta del porta a porta i ha funcionat molt bé. En un any hem passat del 41% al 82%, per sobre del 60% que marca la normativa europea pel 2020. Actualment som el segon municipi de la comarca, després de Matadepera, que més reciclem.

- En relació a la línia R4 de Rodalies, el govern espanyol ha reconegut que falta inversió, quina lectura fa de la reunió a Madrid?

- Vam anar a Madrid amb alcaldes del Bages i representants del Vallès Occidental de diferents colors polítics i és evident que tothom coincideix que la línia R4 està abandonada. Des d'Adif i Renfe tenen bona voluntat però el que vam demanar abans de res és informació perquè als ajuntaments no ens arriba. Jo no sé si estan fent obres o no. I evidentment, vam demanar una inversió imminent per evitar que passin més coses. Malgrat la bona predisposició que vam veure, després no ho executen.
 

Toni Masana, alcaldable d'ERC per Vacarisses. Foto: Anna Mira


Un exemple: A Vacarisses tenim dues estacions i fa tres anys ens van comunicar que les arreglarien. El cost total de la remodelació és de 6 milions d'euros i aquest gener van començar les obres d'una d'elles i l'altre encara hi ha el projecte per licitar. El que s'hauria de fer és pressupostar només allò que es pot executar i no prometre inversions que no es podran fer. La línia R4 és un exemple més del que viu Catalunya amb l'estat espanyol pel que fa a les inversions.

- Com afecta la falta de millores en el transport dels ciutadans de Vacarisses?

- Si el tren funcionés bé, si fos segur, si hi hagués més freqüència (ara passa un tren cada hora), la gent el faria servir molt més. Però ha de ser competitiu perquè si no la gent, agafa el cotxe i arriba més de pressa.

- Estan estudiant posar càmeres de videovigilància al municipi, tenen molts robatoris?

- Amb l'onada de robatoris de Matadepera també en vam tenir, malgrat que tenim un índex de robatoris dels més baixos de la comarca. Tot i això, s'ha acordat amb els veïns posar càmeres de videovigilància que fa una lectura de matrícules. Ho farem en un parell o tres de fases i en posarem a diferents punts.

- Vostès aposten per seguir modernitzant Vacarisses, en quins termes?

- L'any 2015 després de 20 anys d'un govern independent d'UIpV no hi havia fibra òptica, no hi havia gas, el pavelló era un desastre, els canals de comunicació amb la ciutadania era a través d'una revista. Nosaltres hem posat en marxa canals de comunicació a través de xarxes socials, hem creat el Consell de la Vila, hem posat en marxa processos participatius perquè la vila pugui opinar com per exemple per triar els noms de carrers i feminitzar l'espai públic. Creiem que cal obrir una mica la vila a la comarca, com s'està fent amb el Festival de Jazz o el Cicle Gaudí, per exemple.

- Quina importància té que municipis petits tinguin governs de partits amb representació supramunicipal?

- Els partits independents en municipis l'únic que provoca es perdin molts recursos i moltes oportunitats. El fet de tenir un partit supramunicipal t'obre moltes portes. La nostra prioritat és governar per Vacarisses però per exemple, amb la línia R4 després de 20 dies de l'accident ens vam reunir a Madrid amb el ministeri.

- Amb quins reptes es troba Vacarisses en els pròxims anys?

- D'una banda aquests quatre anys hem treballat molt per tenir-ho tot a punt i els pròxims anys urbanitzar les sis urbanitzacions que falten. Són urbanitzacions que no tenen clavegueres i estan en dèficit. Si seguim governant, s'urbanitzaran. De l'altra, hem de seguir reduint la taxa d'atur tot i que en aquest mandat hem aconseguit baixar-la al 10% (per sota de la mitjana tant de la comarca com catalana) amb plans d'ocupació, s'ha dinamitzat la borsa, etc.
 

L'alcalde de Vacarisses, Toni Masana, al seu despatx Foto: A.S.


A més a més, tenim un problema intern de mobilitat. Amb autobusos no ens en sortim perquè no hi ha prou diners i tampoc pots fer una freqüència que no es faci servir. S'ha de buscar un altre sistema que ens doni més cobertura, que vagi més a la demanda. Finalment el gran deure per fer és en relació a l'habitatge perquè ens trobem que els joves han de marxar de Vacarisses perquè no troben on anar. I això passa perquè hi ha molt poc lloguer al centre, a les urbanitzacions són cases molt grans que es paguen cares i tot funciona amb el boca-orella.

- Quina solució hi ha doncs?

- Al final has de construir habitatge social però no tenim recursos per fer-ho i ho hem de solucionar amb la Diputació i la Generalitat perquè ens trobem que la gent jove que ha viscut tota la vida aquí, quan s'emancipa ha de marxar.

- Cs es presentarà a Vacarisses, ho veuen com una amenaça?

- Som els únics que podem garantir un govern d'esquerres, que vagi en sintonia cap a on està anant el país i també som els únics que podem aturar ciutadans. Som el dic de contenció de la dreta perquè segur que no hi pactarem.
Arxivat a