Què es pot fer i què no durant el període de campanya electoral?

La Junta Electoral Central determina les prohibicions durant des del dia de la convocatòria d'eleccions i fins l'inici legal de la campanya

Vots del 21-D
Vots del 21-D | Adrià Costa
Redacció
15 de març del 2019
La convocatòria de les eleccions generals a l'estat espanyol per al proper dia 28 d'abril, coincidint amb les eleccions municipals ja previstes, ha fet que la Junta Electoral Central rebi multitud de consultes sobre què es pot fer i què no durant el període de campanya electoral d'ambdós comicis.

És per això que la Junta va emetre una resolució el passat 4 de març per tal de clarificar aquelles coses que estan permeses en aquest període que passa entre la convocatòria de les eleccions i l'inici de la campanya legal.

Prohibides les inauguracions

En primer lloc, i tal com s'estableix en l'article 50 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), queden prohibides les campanyes institucionals i inauguracions per part dels poders públics estatals, autonòmics i locals, amb independència del tipus d'eleccions que es convoquin.

En aquest sentit, tampoc es poden exposar els assoliments o fites aconseguides per part dels governs, ni publicar projectes que es vulguin realitzar, ni utilitzar imatges o expressions coincidents amb la campanya electoral d'alguna candidatura ni usar els mitjans o xarxes locals en algun d'aquests sentits.

Aquesta prohibició entra en vigor el mateix dia que es convoquen les eleccions generals, que en aquest cas va ser el 4 de març, i s'acabarà el dia que es produeixin les eleccions municipals i europees, mentre s'estiguin celebrant les eleccions al Congrés i al Senat ja haurà començat el període de campanya de les locals i europees.

Les candidatures locals, autonòmiques i europees podran realitzar actes de campanya amb normalitat excepte el 27 i 28 d'abril

En aquest període també estarà prohibit realitzar actes de campanya o de propaganda electoral per part de les formacions polítiques mitjançant cartelles, suports comercials o falques a la premsa, ja que això només es pot fer durant el període legal de campanya electoral, quinze dies abans de les eleccions generals, és a dir, el 12 d'abril.

Aquesta prohibició no afecta a les candidatures que es presenten a les eleccions autonòmiques, locals o europees, amb l'excepció del 27 i 28 d'abril, ja que son els dies de reflexió i les eleccions generals. La convocatòria d'eleccions municipals serà el 2 o 3 d'abril, i a partir d'aquí aquesta prohibició afectarà a totes les candidatures.

Durant aquest període, les candidatures que realitzin campanyes d'aquesta naturalesa ho podran fer sense demanar el vot de manera explícita, ja que això només es reserva al període de 15 dies de campanya electoral prèvia a les eleccions municipals, europees o autonòmiques.

No es podran publicar enquestes durant els cinc dies anteriors a la votació

Per últim, i tal com s'estableix en l'article 69.7 de la LOREG, estarà prohibit publicar, difondre o reproduir sondejos electorals a qualsevol mitjà de comunicació durant els cinc dies anteriors al de la votació.

Aquesta prohibició s'aplica a tots els processos electorals convocats, és a dir que entre el 23 i el 28 d'abril no es podrà publicar cap tipus d'enquesta.