Comencen els treballs d’instal·lació de plaques fotovoltaiques i de substitució de l’enllumenat públic

El projecte Terrassa Energia Intel·ligent comportarà en global un estalvi de 1’72 milions d’euros i una reducció de l’emissió anual de CO2 en 6.000 Tn

Visita a la nova planta generadora d’energia fotovoltaica instal·lada al terrat de l’edifici B de l’Ajuntament de Terrassa.
Visita a la nova planta generadora d’energia fotovoltaica instal·lada al terrat de l’edifici B de l’Ajuntament de Terrassa. | Aj. Terrassa
Redacció
05 de març del 2019
Actualitzat el 04 d'octubre del 2021 a les 17:40h
Els treballs de substitució de l’enllumenat públic i d’instal·lació de plaques fotovoltaiques, dues de les línies d’actuació del projecte Terrassa Energia Intel·ligent, ja estan en marxa. Dilluns han començat els treballs de substitució de l’enllumenat públic, mentre que els treballs d’instal·lació de plaques fotovoltaiques per generar energia en edificis municipals va començar la setmana passada.

Plaques fotovoltaiques

L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha visitat avui la primera instal·lació, una obra que ja es troba en estat molt avançat i que es posarà en marxa en els pròxims dies, ubicada al terrat de l’edifici B dels Serveis Centrals de l’Ajuntament. El dispositiu consta de 82 plaques fotovoltaiques de 395 watt-pic (les més potents del mercat), col·locades en posició horitzontal sobre el terrat per evitar les ombres entre plaques. La superfície total de les plaques és de prop de 170 m2.

La planta es completa amb dos inversors, que són els elements que transformen l’energia produïda per les plaques per tal que pugui ser utilitzada en el consum de l’edifici. La producció prevista és d’aproximadament 32.500 kWh/any, el qual equival al consum de l’edifici. L’estalvi d’emissions previst és d’unes 13 tones de CO2/any. Segons Vega, “té un alt valor simbòlic que demostra el compromís de l’Ajuntament per lluitar contra el canvi climàtic, un compromís que volem que s’estengui com una taca d’oli per tota la ciutat”.

A més d’aquesta planta, al llarg dels propers mesos s’instal·laran 14 més en edificis municipals, concretament a:
• Biblioteca Central de Terrassa i biblioteques dels districtes 2 i 6
• Complex Funerari Municipal
• Serveis d’Urbanisme (c/Pantà, 20)
• Edifici Glòries
• Teatres Principal i Alegria
• Casal Cívic de Montserrat, Torresana i Vilardell
• Escoles Ponent, Isaac Peral, Ramon y Cajal, Sant Llorenç i Vallès

L’Ajuntament de Terrassa va adjudicar el passat gener el contracte de gestió dels
serveis energètics municipals, en el marc del projecte Terrassa, Energia Intel·ligent
(TEI). Aquest contracte, adjudicat a l’empresa IMESAPI, farà possible un conjunt
d’actuacions que permetran reduir el consum energètic anual en 17 milions de KWh,
rebaixant la factura elèctrica anual en 1,72 milions d’euros i reduint l’emissió anual
de CO2 en 6.000 Tn.

Substitució de l'enllumenat públic

L’actuació en l’enllumenat públic que s’inicia aquesta setmana suposarà un canvi molt important a la ciutat, ja que consistirà en la substitució de totes les llums dels fanals actuals per tecnologia LED. En total, 28.800 fanals amb llum nova, amb els que la ciutat aconseguirà una gran reducció del consum elèctric, a més de millorar la qualitat de llum al carrer, més intensa i de millor qualitat cromàtica.
 

Substitució de l'enllumenat públic a Terrassa. Foto: Aj. Terrassa



A més, es preveu la renovació dels 400 quadres de comandament de l’enllumenat, i l’ampliació de la xarxa de fibra òptica municipal al 10% d’aquests. Així, també s’aconseguirà mallar la ciutat donant cobertura al desplegament d’Internet de les Coses (IoT), en línia amb el pla director Smart City Terrassa, al que pertany el TEI.

Què és el TEI?

El projecte Terrassa Energia Intel·ligent (TEI), un dels que l’Ajuntament de Terrassa desenvolupa dins de l’estratègia smart city, consta de les següents línies d’actuació:
• Substitució de tot l’enllumenat públic per llums de LED (28.800 llumeneres) i implantació de plataformes de gestió i monitorització de l’enllumenat.
• Renovació del sistema d'il·luminació interior a 87 edificis públics
• Instal·lació de 15 plantes de generació d'energia fotovoltaica
• Estendre la xarxa informàtica municipal per millorar la gestió de l’electricitat i facilitar el desenvolupament d’altres projectes smart city.
• Disposar d'un sistema d'informació energètic
Renovació de la flota municipal d'autobusos incorporant vehicles híbrids.

Segons Vega, el TEI “és una aposta estratègica de present i de futur, que defineix un model de ciutat més humà i més sostenible, i que permetrà l’Ajuntament assolir el 2020 els objectius de reducció d’emissions pròpies amb 10 anys d’avançament respecte el que estableix el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia”, que fixa la reducció més enllà del 40% per a l’any 2030.