8-M: Tot el que has de saber sobre la reivindicació feminista a Terrassa

El programa commemoratiu inclou més d’una seixantena d'activitats

La manifestació feminista baixant pel carrer de Sant Pere de Terrassa.
La manifestació feminista baixant pel carrer de Sant Pere de Terrassa. | Anna Mira
05 de març del 2019
Actualitzat a les 18:01h
Sota el lema Connecta't al feminisme la commemoració del Dia Internacional de les Dones a Terrassa proposa reflexionar i integrar la mirada de gènere, per poder connectar o refermar-nos amb els feminismes, des de tots els llocs possibles i diversos. El 8 de març, Dia Internacional de les Dones, és una data que ha esdevingut un símbol arreu del món i serveix per recordar la lluita de moltes dones per millorar les seves condicions de vida. És una de les campanyes ciutadanes més significatives i de més abast que organitza la Regidoria de Polítiques de Gènere, en col·laboració amb la Comissió 8 de març. Consulta el programa d'activitats complert en aquest enllaç. 

Acte central

El mateix divendres 8 de març la comissió 8 de març, formada per entitats, associacions i grups de dones de la ciutat, ha convocat una concentració al Raval de Montserrat, a les 12 hores, en el marc dels actes reivindicatius d'aquesta jornada de vaga feminista.
 
Per la seva banda el Comitè de Vaga Feminista de Terrassa fan una crida a les 7h a la plaça Vella i a les 12h al Raval de Montserrat. Tot seguit fan una crida a participar en el dinar popular a la plaça del Vapor Ventalló que anirà seguit d'un taller d'autodefensa i un altre de cures. Finalment, a les 19.30h es farà una manifestació unitària pels carrers de la ciutat. 
 
Congrés de dones i ciència 
 
Els dies 6 i 7 de març Terrassa visibilitza el paper de les dones en la ciència i la tecnologia al Congrés WSCITECH19 al Vapor Universitari de Terrassa, situat al carrer de Colom 114. El congrés compta amb 68 ponències sobre 4 àmbits (Dona i Tecnologia, Dona i Ciència, Dona i Salut, Dona i Comunicació) que recolliran experiències, estudis i propostes relacionades amb la funció de les dones en el desenvolupament social. La protecció de la identitat digital en les dones, les pioneres a l'enginyeria i a la medicina o les superdones-superinventores que han dibuixat el món actual són algunes de les activitats més atractives del Congrés. Hi assistiran unes 400 persones especialitzades en diferents àmbits de les desigualtats de gènere.

El dijous 7 de març, 18.30 h l'Auditori Municipal de Terrassa acollirà l'Acte Institucional del dia Internacional de les Dones i Cloenda del congrés WSCITECH19. Es farà el lliurament del premi del Concurs de cartells del 8 de març i la conferència: "Superdones: (re)inventant el món" a càrrec de Sandra Uve, il·lustradora, escriptora i guionista.
 
Altres activitats

El Comitè de Vaga Feminista de Terrassa ha convocat una marxa de torxes no-mixta, pel pròxim dijous 7 de març a les 20h des del monument de la Dona Treballadora pels carrers de Terrassa fins arribar a la plaça Vella. 

Destaca també la Jornada "Connecta't al Feminisme", que tindrà lloc el dissabte16 de març, amb activitats al llarg de tot el dia al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa. La jornada acabarà amb la xerrada de la periodista basca Irantzu Varela, coordinadora de Faktoría Lila, titulada "De primero, feminismo. Recorrido básico por el feminismo y retos para el futuro".

L'any passat va morir l'exministra Carmen Alborch. Per recordar la seva figura i el seu paper en la lluita per la igualtat i els drets de les dones, la Regidoria de Polítiques de gènere ha organitzat un acte d'homenatge, el dilluns 18 de març a les 18.30h, al Cinema Catalunya.