Estudiants de l'ESEIAAT guanyen un premi del MWC amb un dispositiu que permet menjar a persones amb deformacions a les mans

El dispositiu, anomenat uHandle, es pot fabricar amb una impressora 3D i materials comuns, amb un cost màxim de 10€

Dispositiu uHandle creat per estudiants d'ESEIAAT.
Dispositiu uHandle creat per estudiants d'ESEIAAT. | Cedia
Redacció
27 de febrer del 2019
Actualitzat a les 14:15h
Sis estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya BarcelonaTech (UPC) han guanyat el concurs internacional "mSchools SDG challenge", que s’ha celebrat avui  al "4YFN" del Mobile World Congress amb el dispositiu uHandle. El prototip permet menjar a persones amb deformacions a les mans, es pot fabricar amb una impressora 3D i materials comuns, amb un cost màxim de 10€. 


Els estudiants han dissenyat i fabricat un dispositiu gràcies al qual persones amb malformacions a les mans podran alimentar-se de forma autònoma, amb els coberts que disposin. El dispositiu està especialment pensat per a persones que viuen en països en vies de desenvolupament i ONGs ja que es pot fa fabricar amb impressores 3D i amb un cost molt baix. 

Algunes malalties afecten el sistema nerviós perifèric i poden generar malformacions a les mans que impedeixen a les persones afectades realitzar funcions bàsiques, com ara alimentar-se de manera autònoma. Aquestes malalties són la meningitis, l’úlcera de Buruli, l’ectrodactília, la malaltia de Dupuytren i l’artritis reumatoide mutilant, a més de la lepra. Altres motius de malformacions a les mans poden ser d’origen genètic, congènit o causades per accidents.

L'uHandle és un petit gadget rectangular de 9 cm fabricat amb una impressora 3D amb un plàstic molt resistent, tipus ABS. Conté una cavitat en forma d’L a la qual s’encaixen els coberts. A la part vertical d’aquesta L s’hi encaixa el ganivet mentre que a la part horitzontal, la cullera o la forquilla. uHandle es fixa directament a la mà del pacient amb a una cinta de polipropilè i velcro en forma de creu, que permet lligar i subjectar la peça per tal que es pugui adaptara un grup més gran d’usuaris. uHandle incorpora unes palometes per evitar que el cobert es mogui i permetre una correcta adaptació a diferents formes, gruixos o estils de cobert.
 

Estudiants de l'ESEIAAT que han guanyat el premi al Mobile World Congress. Foto: Cedida