L’Ajuntament posa 596 multes de residus el 2018

Es tracta d'un 217% més que l’any anterior gràcies al reforç de l’equip d’inspectors per frenar l’incivisme

Un grup de contenidors desbordats amb brutícia al voltant.
Un grup de contenidors desbordats amb brutícia al voltant. | Albert Prieto
Redacció
25 de febrer del 2019
L’Ajuntament de Terrassa ha obert un total de 596 expedients sancionadors de residus durant el 2018, dels quals 440 s’han tramitat el darrer trimestre de l’any, coincidint amb l’activitat del nou equip d’inspectors de tarda. Aquest increment representa un 217% més que l'any anteriror. Els nous inspectors han realitzar un total de 1.978 entrevistes a particulars i empreses per esbrinar l’origen de les infraccions detectades.

Un dels compromisos recollits en el Pacte per la Neteja i la Recollida Selectiva de Residus és reforçar el servei i intensificar les mesures contra l’incivisme. Per donar compliment, el setembre es va reforçar el servei d’inspecció amb la contractació de cinc persones per treballar en horari de tarda. Així, des de fa uns cinc mesos, a Terrassa hi ha inspectors al carrer durant tot el dia (al matí ja funcionava un equip) que comproven in situ la gestió correcte dels residus per part de la ciutadania, la detecció de conductes incíviques i la denúncia de les persones que cometen les infraccions.

El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, explica que “la imposició de sancions reforça altres accions com les inversions realitzades per augmentar el personal, renovar la flota de vehicles i ampliar el sistema de recollida de càrrega lateral”. Per Armengol, “el programa d’inspecció ha demostrat ser una bona eina d’actuació i complementa les diferents campanyes de sensibilització i conscienciació realitzades en aquest mandat".

Les infraccions més usuals

El 66% dels 596 expedients oberts el 2018 han estat per fer un ús incorrecte dels contenidors (154 per abandonar els residus a la vorera, 135 per deixar residus que són objecte d’un servei específic i 107 per no dipositar les diferents fraccions en els contenidors específics), tot i que també s’han imposat sancions per deixar voluminosos al carrer sense concertar prèviament la seva recollida (44) i per no gestionar els residus comercials d’acord amb el que dicta l’ordenança (30).

L’import de les sancions imposades el 2018 ha estat de 182.000 euros, de les quals 112.000 euros corresponen als expedients iniciats a partir del setembre. Les multes més nombroses han estat les de 200 euros (447 expedients), seguides de les de 600 euros (59 expedients), 250 euros (23 expedients) i 300 euros (22 expedients). Només s’han obert 4 expedients que superaven els mil euros ( de 1.080 a 16.800 euros).