Rull respon la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat en la tercera jornada d'interrogatoris

A l'exconseller de Territori, acusat per rebel·lió amb malversació a 16 anys de presó, se li atribueix haver prohibit que un vaixell de la policia atraqués a Palamós

Josep Rull en primer pla, al banc dels acusats del Tribunal Suprem
Josep Rull en primer pla, al banc dels acusats del Tribunal Suprem | Pool Efe
Aida Morales / Oriol March
20 de febrer del 2019
Cinquè dia de judici i tercera jornada d'interrogatoris al Tribunal Suprem. Durant les darreres sessions, els tempos establerts per la sala segona de l'alt tribunal s'han accelerat de cop i el seu president, Manuel Marchena, ja ha anunciat que vol acabar els interrogatoris de tots els acusats abans de dimarts, data en la qual ja ha començat a citar els primers testimonis. Després de la declaració d'Oriol Junqueras i Joaquim Forn la setmana passada, i de la de Jordi Turull i Raül Romeva aquest dimarts, dimecres ha encetat la sessió Josep Rull, qui va ser conseller de Territori la passada legislatura.

La seva decisió -seguint la línia de Joaquim Forn i Jordi Turull- és la de contestar les preguntes de totes les acusacions, amb l'excepció de l'acusació popular de Vox. D'aquesta manera, Rull s'avé a ser interrogat per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, així com pel seu advocat, Jordi Pina, que també s'encarrega de la defensa de Turull i Jordi Sànchez. 

La declaració de Rull, un dels incondicionals de l'1-O, arriba en ple moment àlgid de les declaracions. Junqueras i Romeva -assessorats pel seu lletrat, Andreu Van den Eynde- han confrontat el relat de la Fiscalia des del prisma polític, declarant-se des del primer moment presos polítics, justificant el referèndum i el dret a l'autodeterminació. L'interrogatori de Forn, malgrat moderar el to, s'ha centrat en la voluntat de diàleg del Govern amb l'Estat, sense defugir del compromís polític, i en assegurar que no havia existit cap ordre política envers el cos de Mossos d'Esquadra. La declaració de Turull, la més llarga fins el moment, ha rebutjat la malversació, ha posat l'accent en el diàleg i ha emmarcat la declaració d'independència en el "pacifisme". 

366 dies de presó

Rull va ser empresonat el 2 de novembre del 2017 i va ser alliberat just el dia en què començava la campanya de les eleccions del 21-D. No obstant això, pocs mesos després el Suprem va tornar a dictar l'ordre de presó provisional contra ell, així com per a Romeva, Bassa, Turull i Carme Forcadell. La Fiscalia demana per a ell 16 anys de presó per rebel·lió agreujada amb malversació mentre que l'Advocacia de l'Estat en sol·licita 11 i mig per sedició i malversació. L'acusació atribueix a Rull el fet d'haver prohibit "arbitràriament" que un vaixell de la policia atraqués a Palamós.