Xavier Gutiérrez: «Per carnaval tots fem una mica de 'Matraca'»

L'autor del cartell del XLII Carnestoltes de Terrassa explica que la seva obra vol ajudar a fer que la imatge del "Matraca" perduri

Xavier Gutiérrez és l'autor del cartell del XLII Carnestoltes de Terrassa.
Xavier Gutiérrez és l'autor del cartell del XLII Carnestoltes de Terrassa. | Anna Mira
17 de febrer del 2019
Quan falten poques setmanes per celebrar una nova edició del Carnestoltes, s'ha fet públic el cartell d'enguany. Un cartell protagonitzat per un dels homes més estimats de la ciutat, Joan Carles Ciurana, conegut popularment com el "Matraca". El seu autor, Xavier Gutiérrez, ha volgut retre homenatge al terrassenc que va morir el 15 de febrer de 2018 i que sempre va estar vinculat a la cultura popular i les festes de la ciutat. En una entrevista amb LaTorre, l'artista terrassenc explica tot el que hi ha al darrere de la seva obra que protagonitzarà el carnaval d'enguany, que se celebrarà del 28 de febrer al 6 de març.

- Dimecres al vespre es va fer públic el cartell i les primeres reaccions a les xarxes han estat molt positives, s'ho esperava?

- Hi ha molta unanimitat, es parla molt d'un cartell que agrada a tothom i que per fi no és polèmic. No buscava que agradés a tothom. La idea que jo tenia està per sobre de tot això. Tenia clar que volia fer un homenatge al "Matraca", era la idea principal perquè és l'any per homenatjar-lo. Crec que tothom és conscient que va morir fa poc.

- Què ha sigut el més complicat?

- Havia de trobar la manera de fer un cartell carnavalesc, alabant a una persona que ja no hi és però que alhora fos respectuós, sense faltar el respecte ni que fos ridícul. Em va costar trobar la manera de fer un cartell festiu, visual i estètic i que tothom ho entengui com un homenatge i no com una altra cosa. 

- Què unia el "Matraca" amb el carnaval? 

- Carnaval i Matraca estan molt connectats, segurament per ell no, però pels terrassencs, era la seva manera d'entendre la vida. El dia de carnaval tots ens posem la mascara i fem una mica de "Matraca". Ens desinhibim i fem allò que volem, sempre respectuosament, però sense pensar amb què diran perquè és el dia que ho pots fer. El que per nosaltres és un dia especial per ell era el seu dia a dia.

- Què podem veure al cartell?

- El "Matraca" porta una corona que el situa com el rei del carnestoltes i alhora està fent la seva salutació particular que feia pel carrer, com una reverència. També pot entendre que també està dient "fins aviat" des d'un altre lloc. Tot això ajuda a entendre que és un personatge que ja no hi és.
 

Cartell del XLII Carnestoltes de Terrassa. Foto: Cedida



- Recorda al modernisme.

- El vaig voler emmarcar en una estètica i un estil inspirat en el modernisme, que està molt vinculat amb Terrassa, com si fos una il·lustració del 1900. Les formes orgàniques i allargades que es veuen al cartell són molt d'aquesta estètica modernista. També és una manera de dotar la il·lustració d'un estil una mica solemne que ajudi a entendre aquest homenatge. 

- El cartell arriba just un any després que s'hagués de retirar el cartell que anunciava el carnestoltes del 2018 acusat de cosificar la dona. De quina manera ha influït en la seva creació?

- No m'ha condicionat. Jo faig el meu estil i ja està. Si jo volgués fer alguna cosa polèmica, ho faria però no ha sigut la meva intenció. Fer alguna cosa polèmica avui en dia amb la de coses que hi ha que poden molestar, s'han de tenir nassos però no és tan complicat. El programa d'enguany no està exempt de polèmica i és perfecte però el cartell no té per què ser-ho. 

- Ha parlat amb la seva família?

- Sí, de fet quan es va saber que el cartell era el guanyador, en veure que la imatge del "Matraca" era molt reconeixible des de l'Ajuntament van demanar drets d'imatge a la família per poder utilitzar la imatge. Vaig poder parlar amb el seu germà i li va semblar fantàstic. Tot el que sigui per mantenir el record i la imatge del seu germà, hi està d'acord. També és una manera que la seva imatge perduri.

- Quina relació tenia amb el "Matraca"?

- Jo no el coneixia personalment sinó que el coneixia com qualsevol altre ciutadà. Tothom el coneixia sense conèixer-l i el cartell intenta reflectir la idea que jo tenia d'ell, com segurament hem tingut molts de nosaltres que ens el creuàvem pel carrer. És la visió popular que teníem d'aquest personatge sense saber si era la real o no.