ERC-MES, el PDECat i la CUP acusen al govern de Vega de fer un «escac a la democràcia a Terrassa»

Critiquen que el govern local no hagi penjat la pancarta de suport als presos durant el judici de l'1-O tal com es va aprovar per Junta de Portaveus

Pancarta de suport als presos durant el judici de l'1-O.
Pancarta de suport als presos durant el judici de l'1-O. | Anna Mira
12 de febrer del 2019

Els tres grups idependentistes amb representació al ple municipal (ERC-MES, el PDECat i la CUP) han fet púbic un comunicat conjunt criticant la inacció del govern local per penjar una pancarta de suport als presos, tal com es va aprovar en Junta de Portaveus amb el suport de TeC. Els grups impulsors de la iniciativa exigeixen al govern municipal l'execució de l'Acord aprovat per la majoria del plenari i avancen que presentaran una proposta de resolució en el pròxim ple per "evitar que es torni a ignorar la sobirania municipal expressada al Saló de plens".

En concret, en el comunicat acusen al govern municipal de "posar en entredit la democràcia a l'Ajuntament de Terrassa per evitar un gest de suport a les preses i presos polítics durant el judici de l'1 d'Octubre que comença aquesta setmana".

Segons expliquen, el passat divendres 8 de febrer, des d'alcaldia es feia arribar als grups municipals un informe jurídic en relació a l'acord adoptat per la Junta de portaveus en data 31 de gener de 2019 "per penjar una pancarta al balcó de l'Ajuntament de Terrassa denunciant la injustícia amb les preses i els presos polítics".

L'informe, encarregat pel govern municipal per evitar el compliment d'un acord aprovat per la majoria absoluta del plenari municipal (ERC-MES, Pdecat, CUP, Terrassa en Comú), esdevè pels grups promotors una "clara mostra de manipulació dels mecanismes democràtics de l'Ajuntament de Terrassa i explicita la voluntat del govern municipal i el mateix alcalde d'ignorar la sobirania democràtica del ple municipal".

Sota la mà d'un informe jurídic que consideren "francament desafortunat i falaç en les seves conclusions", es considera els acords del plenari com a "precs" a una autoritat superior, l'alcalde, i que aquest, en cap cas, té l'obligació de complir la voluntat majoritària del plenari.
 

Concentració a les portes de l'ajuntament de Terrassa de rebuig al judici de l'1-O.

Pels independentistes "s'anul·la, per tant, el principi de confiança entre l'expressió de la sobirania popular dels representants electes que composen el plenari municipal i l'obligació de l'executiu municipal i, en últim terme de l'alcalde, de respectar i donar resposta a les decisions plenàries". 


Components tècnics de l'informe 

En primer terme, els grups denuncien que l'informe jurídic "omet deliberadament la doctrina jurisprudencial en que es basa per afirmar que la pancarta no "és conforme a dret"". Una omissió que evita explicitament citar que l'expressió democràtica de la majoria d'un plenari a la façana de l'Ajuntament és perfectament legal i només hi ha precedents que ho impedirien en període electoral que, de moment, no és el cas.

En segon terme, no és menor pels grups promotors de la iniciativa, que aquest informe hagi estat encarregat als serveis jurídics de la casa i no a la secretaria general de l'Ajuntament, evitant que hi pugui haver un recorregut per impugnar l'informe.

Així, els grups municipals d'ERC-MES, la CUP i el Pdecat demanaran que la secretaria general de l'Ajuntament signi el contingut de l'informe jurídic que se'ls hi ha presentat. Paral·lelament, es presentarà una proposta de resolució per ser debatuda al pròxim ple de febrer pel compliment dels principis democràtics a l'Ajuntament de Terrassa i evitar que el govern municipal pugui, mai més, "ignorar la sobirania municipal expressada al Saló de plens".

Pancarta simbòlica 

A l'aturada del migdia també han estat presents els regidors i regidores dels partits independentistes amb representació municipal (PDECat, ERC-MES i CUP) que van aprovar una proposta de resolució perquè el govern local pengés una pancarta de suport als presos durant el judici des del balcó de l'ajuntament. Un acord que l'alcalde de la ciutat, Alfredo Vega, no ha tirat endavant, ja que no és d'obligat compliment. No obstant això, els membres de l'ANC han fet una pancarta simbòlica amb el text "llibertat presos polítics" que han sostingut a l'altura del balcó del consistori durant l'acte.
 

VÍDEO Ara mateix a Terrassa unes 300 persones criden “llibertat”, “absolució” i “no és un judici és una farsa” per rebutjar el judici dels presos https://t.co/jkRCLsqwI2#Terrassa#Judici1Opic.twitter.com/cK4FFNhwO1

— LaTorre (@torrepalau) 12 de febrer de 2019