Vega demana millores en la sanitat de Terrassa i el Vallès

L'alcalde s'ha reunit amb el director general del CatSalut, Adrià Comella

L'alcalde,  Alfredo Vega, reunit amb el director del CatSalut, Adrià Comella.
L'alcalde, Alfredo Vega, reunit amb el director del CatSalut, Adrià Comella. | Aj. Terrassa
Redacció
07 de febrer del 2019
L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, s'ha reunit amb el director general de CatSalut, Adirà Comella, per demanr-li un full de ruta i una planificació actualitzada i a futur pel que fa a l’assistència sanitària a la ciutat. Segons Vega ha de ser un full de ruta “que puguem treballar conjuntament Ajuntament i Generalitat, perquè volem vetllar perquè Terrassa tingui l’atenció que li pertoca”.

Vega també ha insistit en la necessitat d’una planificació integral per a tot el Vallès Occidental, que prioritizi la proximitat, la qualitat del servei i l’equilibri entre els proveïdors a tota la comarca, per tal que “els municipis del territori puguin tenir la millor atenció sanitària possible, des del punt de vista de qualitat del servei, d’eficiència, eficàcia”.

La planificació a futur per a la ciutat de Terrassa que ha demanat l’alcalde ha de servir per actualitzar el Pacte de Salut signat el novembre del 2010 entre l’Ajuntament i la Generalitat de Terrassa, i per “definir un nou mapa d’atenció primària a la ciutat”. El pacte ja preveia la construcció de tres nous centres d’Assistència Primària (Can Roca, Avinguda de Barcelona i Rambla 2), dels quals encara no se n’ha construït cap. També establia la creació de tres noves Àrees Bàsiques de Salut (ABS) al voltant d’aquests centres, i l’ampliació del CAP Nord i del CAP Sud.

Amb l’objectiu de mantenir l’equilibri poblacional, l’alcalde ha insistit en la conveniència que el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) opti a gestionar el futur CAP de Can Roca, tal com va aprovar el ple municipal del ple de gener. Aquest CAP prestarà assistència primària i comunitària a un territori actualment atès per l’ABS Rambla de Mútua i l’ABS Terrassa Nord del CST.

Les llargues llistes d'espera 

Les llistes d’espera i l’estat dels serveis d’urgències han estat dos altres temes analitzats en el decurs de la reunió. Pel que fa al primer, l’alcalde afirma que “cal un abordatge integral del problema de les llistes d’espera, més enllà dels plans de xoc, que l’únic que fan és traslladar el problema d’un servei a l’altre, i no contribueixen realment a millorar la situació, que a Terrassa és pitjor que el promig de Catalunya”.

Pel que fa a la saturació de les urgències, l’alcalde ha demanat que s’habilitin els espais disponibles a les plantes buides de l’Hospital de Terrassa, per atendre persones provinents dels tres serveis d’urgències, i que es concretin dates per a la construcció a la ciutat d’un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), un centre que permetria descarregar els serveis d’Urgències de l’Hospital i de Mútua.

Altres demandes que ha exposat l’alcalde al director del CatSalut han estat el desplegament de la Unitat de Trànsit a Terrassa per donar atenció a les persones trans, i d’una Unitat de Referència de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica a Mútua, seguint una instrucció del CatSalut de l’agost de 2017.