Fupar i Prodis reclamen més ajuts per mantenir els centres especials de treball

El ple municipal va aprovar una moció de suport a la complicada situació econòmica dels centres

Presidenta de Prodis, Maise Balcells i el director de Fupar, Josep Ribera al ple municpal de Terrassa.
Presidenta de Prodis, Maise Balcells i el director de Fupar, Josep Ribera al ple municpal de Terrassa. | Anna Mira
06 de febrer del 2019
Les entitats terassenques de Fupar i Prodis han dit prou i s'han alçat per reclamar més suport per part de les institucions. Els màxims responsables de Prodis i Fupar, que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual, paràlisi cerebral i malaltia mental van ser un dels protagonistes al ple municipal de gener. Van intervenir en el torn de participació ciutadana per fer públiques les seves reivindicacions en relació a la situació complicada que viuen els centres especials de treball.

L’1% dels terrassencs, uns 2.150 tenen discapacitat intel·lectual i els centres especials de treball de la ciutat atenen unes 900 persones. Els responsables de les dues entitats van explicar que el problema que s'han trobat és que l'increment del salari mínim interprofessional aprovat pel govern de Pedro Sánchez, no va acompanyat de les ajudes per fer-hi front. "Ens preocupa i ens indigna que aquesta mesura no vagi acompanyada d’un financament d’un 50% del salari minim interprofessional", va explicar la presidenta de Prodis, Maise Balsells. 

En el mateix sentit, el director de Fupar, Josep Ribera, assegura que el model amb el qual treballen està "en perill de desaparèixer" per falta de finançament de l'Estat i la Generalitat. Tots els grups polítics han donat suport a la moció.
 
En concret, el text aprovat inclour reclamar a la Generalitat la recuperació dels increments de les tarifes que s’haurien d’haver anat produint durant els últims deu anys i posar al dia els actuals mòduls dels serveis d’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual. Asseguren que en la situació que es troben actualment "no ens podem plantejar donar resposta als nous reptes, no podem fer cap creixement per generar nous llocs de feina i no podem afrontar la realitat de l’envelliment prematur de les persones dels centres especials de treball.

 
"Protem 10 anys de moduls i tarifes congelades. Se’ns promet un canvi de model que mai arriba. La resposta del gorven de la Generalitat és preocupant i trista", van exposar. A nivell local, es posarà en marxa un grup de treball des de la Taula de Capacitats Diverses i Accessibilitat per elaborar un pla que també serveixi a la Generalitat per concretar un nou model. 
 

Membres de Fupar i Prodis al ple municipal de Terrassa. Foto: Anna Mira