El ple de Terrassa tira endavant propostes per regular el preu dels lloguers i evitar desnonaments oberts

També s'ha aprovat una moció llegida per Podis i Fupar durant el torn de participació ciutadana

Membre del Colectivo Sin Vivienda al ple municipal de Terrassa.
Membre del Colectivo Sin Vivienda al ple municipal de Terrassa. | Anna Mira
01 de febrer del 2019
Actualitzat el 03 de febrer a les 23:46h
El primer ple de l'any ha estat un ple llarg, que s'ha allargat fins a les 23.30 hores. Una sessió plena de retrets i molt debat en àmbits tan diversos com l'habitatge, les apostes, la defensa de les persones amb discapacitat, l'augment o no d'agents policials, la cultura o les bosses de plàstic dels comerços. 

Les qüestions relacionades amb l'habitatge han centrat bona part del ple municpal, ja que s'han debatut dues mocions, que s'han aprovat. La primera presentada per Terrassa en Comú, demanava la regulació dels preus dels lloguers ja que la mitjana del preu del lloguer del desembre de 2018 a Terrassa és de més de 800 euros. En un debat pujat de to en alguns moments, la regidora d'habitatge, Eva Candela, ha retret als partits polítics que van votar en contra de la proposta del PSOE al Congrés dels Diputats que contemplava "diverses mesures que s'haurien haver aprovat". Actualment l'ajuntament està redactant un Pla Local d'Habitatge que pretén fer una diagnosi de la situació actual de la ciutat on s'estan estudiant diverses fórmules i mesures per fer-hi front. Finalment la proposta ha quedat aprovada amb els vots a favor de TeC, CUP, ERC-MES.

 

També ha tirat endavant amb el suport de tots els grups municipals (CUP, ERC-MES, TeC, el PDECat, el PSC i Cs) i només el vot en contra del PP. La proposta dels cupaires per acabar amb els desnonaments oberts que no fixen ni dia ni hora per executar-lo. En aquest sentit, la regidora Eva Candela, ha assegurat que tenen prevista una reunió amb el jutge degà de Terrassa. No obstant això, Candela ha afirmat que el degà del Col·legi d'Advocats de Terrassa fan d'intermediari també perquè "la comissió judicial informi l'ajuntament a l'inici del procés per evitar llançaments". La proposta s'ha aprovat just el dia que membres del Colectivo Sin Vivienda de Terrassa (CSV) han fet un acte reivindicatiu a les portes dels jutjats i també han assistit a la sala de plens. 
 

Ple municipal de Terrassa del mes de gener. Foto: Anna Mira

S'han aprovat dues propostes de TeC relacionades amb la regulació de les cases d'apostes a la ciutat i la que insta a l'Institut Català de la Salut perquè adjudiqui la gestió del futur del CAP Can Roca al Consorci Sanitari de Terrassa (CST). En canvi, no han prosperat les mocions perquè la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) torni a Terrassa de Cs o la que volia adoptar mesures d'urgència en la lluita contra robatoris, presentada del PP. 

Totes les forces polítiques han donat suport a les propostes d'ERC-MES per eliminar l'ús de bosses de plàstic a Terrassa i per crear un servei d’assessorament, consulta i ajuda a les entitats de l’àmbit de la cultura per tal d'agilitar els tràmits a desenvolupar amb l’administració i que ofereixi ajuda a l’hora de desenvolupar activitats habituals i noves iniciatives. Finalment també ha tirat endavant la moció del PDECat perquè la ciutat obtingui la certificació de Biosphere de turisme responsable. 

Prodis i Fupar intervenen a torn de participació ciutadana

Els màxims responsables de Prodis i Fupar, que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual, paràlisi cerebral i malaltia mental han intervingut al torn de participació ciutadana per fer públiques les seves reivindicacions en relació a la situació complicada que viuen. La presidenta de Prodis, Maise Balsells i el director de Fupar, Josep Ribera, han llegit la moció que s'ha aprovat on reclamen visibilitat, la defensa dels drets i els serveis necessaris per les persones a qui atenen. Asseguren que el model amb el qual treballen està "en perill de desaparèixer" per falta de finançament de l'Estat i la Generalitat. Tots els grups polítics han donat suport a la moció. 
 

Presidenta de Prodis, Maise Balcells i el director de Fupar, Josep Ribera al ple municpal de Terrassa. Foto: Anna Mira


Terrassa renova l'inventari de camins de l'any 1863

El ple municipal ha aprovat l'inventari de camins públics municipals, un document que té l’objectiu de millorar la seva gestió, ordenació, manteniment i conservació, i complir el reglament del patrimoni dels ens locals, que contempla l’obligatorietat de tenir actualitzat l’inventari dels seus béns, ja que l'últim datava de l'any 1863. 

Els camins públics són aquells vials oberts a l’ús comú general, que no formen part de la xarxa de carreteres, i que estan destinats al trànsit de persones, vehicles o animals principalment, a les àrees rurals. Terrassa compta amb un total de 40 itineraris, que sumen 104,7 quilòmetres de longitud. Aquests itineraris han estat seleccionats a partir de fonts documentals de caràcter històric i geogràfic, que daten dels segles XIX i XX. 

El tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat de Terrassa, Marc Armengol, ha explicat que s'ha elaborat una fitxa per a camí on es detalla la longitud, l’amplada, el punt d’inici i final i característiques més importants.