perspectives econòmiques

Josep Oliu: «El dinamisme de l’activitat econòmica catalana és inferior del que li pertocaria»

El president del Banc Sabadell no acaba de veure amb bons ulls els comptes del govern espanyol

per Albert Hernàndez, Sabadell, 26 de gener de 2019 a les 13:55 |
El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, durant la conferència | Josep Oliu
El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha assegurat que "el dinamisme de l’activitat econòmica catalana és inferior del que li pertocaria" i ho ha atribuït a la "incertesa institucional", derivada de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. Oliu, fidel a la seva cita anual amb Sabadell, aquest dilluns ha fet una repassada el 2018 i a les perspectives de 2019, a la Cambra de Comerç de Sabadell.

Ha afirmat que si "es treballés en la cerca" per beneficiar l'economia i "no desviant l'atenció amb d'altres temes, la situació canviaria". Ha definit l'actualitat catalana com "sorprenentment anòmala" i per altra banda l'economia "s'ha normalitzat". Oliu ha augurat que un escenari de "tranquil·litat institucional i col·laboració entre estaments" seria millor. 


D'altra banda, ha valorat la proposta de pressupostos del govern de Pedro Sánchez i, tot i que ha reconegut el fet "de fer front a la despesa social", al seu parer "cal afrontar els dèficits estructurals", perquè això és el que "debilita el progrés". Ha recordat que el deute públic espanyol és alt, malgrat la bona línia que ha agafat per reduir-lo.

En aquest sentit, ha reclamat "més consens social i adequar" el mercat laboral i de pensions. Tanmateix, ha dit, sobre aquestes últimes, que és "una problemàtica que afecta a tots per igual. És un tema demogràfic", ha rematat i ha reclamat que es tracti "fora de pressions polítiques i socials". 

Més optimisme que els pronòstics

El mandatari bancari ha augurat que el creixement econòmic, a nivell estatal, seguirà per sobre de la mitjana europea, encara que per sota de la viscuda el 2018. Ha explicat que la situació financera de les llars ha millorat, passant l'endeutament d'un 85% al 60%. "Una situació més sòlida que ara fa cinc anys", ha resumit.


També ha negat que hi hagi qualsevol "bombolla immobiliària" i ha explicat que el sector està en un "cicle expansiu", fins i tot, ha apuntat, que hi ha localitats amb dèficit d'obra nova. 

Oliu ha considerat "impossible" recuperar la rendibilitat dels bancs a nivells de fa una dècada, pel fet "dels requeriments de capital i la legislació" i ha fixat arribar el 10% com a bo. Sobre el Brexit no ha volgut fer cap pronòstic "d'aquest serial", però ha advocat per un "acord", perquè sempre és millor davant les amenaces i ha recordat, en l'àmbit internacional, la pujada dels tipus d'interès que alterarà la tendència dels últims anys, ja que ha estat en valors negatius. 

 

Participació