Alerta per fred i neu aquest dimecres

Des d'ahir a la tarda la neu ja afecta a moltes zones del nor de Catalunya

NacióDigital
23 de gener del 2019
Neu a Santa Fe del Montseny aquest diumenge
Neu a Santa Fe del Montseny aquest diumenge | Jesús Puigmartí
Aquest dimecres a l'extrem nord del Pirineu s'espera precipitació durant tota la jornada, i a partir de mig matí i de manera més aïllada també a la resta del Pirineu i punts del Prepirineu. A més, des de mig matí i fins a mitja la tarda també s'esperen alguns ruixats aïllats a la resta del país, preferentment a la meitat est i al prelitoral, localment en forma de neu granulada. En general la precipitació serà d'intensitat feble o moderada, continuada a l'extrem nord del Pirineu i dispersa o aïllada a la resta.

A l'extrem nord del Pirineu nevarà a totes les cotes i a la resta del territori es situarà al voltant dels 600 metres, puntualment per sota. Al vessant nord del Pirineu la nevada serà abundant o localment extremadament abundant a les cotes més altes (més de 50 cm per sobre dels 1500 metres, i més de 80 cm per sobre dels 2000 metres en 24 hores ), mentre que a la resta de l'extrem nord del Pirineu serà poc abundant o abundant. A la resta del país la precipitació serà minima. 

Pel que fa a la temperatura mínima i màxima pujarà lleugerament. Malgrat tot, la sensació de fred serà acusada a causa del vent, en especial al final del dia, quan la temperatura iniciarà un descens notable. La mínima voltarà entre els -2 i -7 ºC al Pirineu i Prepirineu, entre - 4 ºC i 1 ºC a la Depressió Central, prelitoral nord, entre -2 i 3 ºC a la resta del prelitoral i litoral nord, i entre 1 i 6 ºC a la resta del país. Per la seva banda la temperatura màxima oscil·larà entre els 6 i 11 ºC al Pirineu, tret de l'extrem nord on serà notablement més baixa, i entre els 9 i 13 ºC a la resta del Principat.

Tindrem el cel cobert o molt ennuvolat arreu fins a mig matí. A partir de llavors la nuvolositat minvarà d'oest a est i quedarà serè o poc ennuvolat en general; tot i que amb alguns intervals de núvols mitjans i algunes nuvolades, més probables al quadrant nord-est que fins a mitja tarda mantindran el cel localment mig ennuvolat. Independentment, a l'extrem nord del Pirineu estarà cobert durant tota la jornada, i mig o molt ennuvolat a la resta de la serralada.