Salut justifica el trasllat de l'oncologia pediàtrica a la Vall d'Hebron per oferir una «millor qualitat»

Estudiarà si alguna activitat és "susceptible" de mantenir-se al Taulí

La façana del Parc Taulí, en obres
La façana del Parc Taulí, en obres | ACN
Redacció
22 de gener del 2019
El Departament de Salut ha confirmat el que aquest dilluns ha denunciat l'alcaldable del PSC a l'Ajuntament de Sabadell, Marta Farrés: el servei d'oncologia pediàtrica de l'Hospital Parc Taulí s'està traslladant a la Vall d'Hebron. Tot i així, ha deixat clar que és per "aconseguir la millor qualitat per als pacients". A més, ha apuntat que tractaments com ara cirurgia oncològica, quimioteràpia complexa, radioteràpia i transplantament moll d’os ja es feien a Barcelona.
 
Salut ha afegit que segueix les pautes que marquen organismes acreditats per "mantenir una bona expertesa". En aquest sentit, ha assenyalat que la Societat Europea d’Oncologia Pediàtrica va publicar uns estàndards de bones pràctiques en què "reforçava el concepte organitzatiu d’especialització i situava en 30 el nombre mínim de nous casos per any per centre per mantenir una bona expertesa". L'Hospital Taulí, com ha indicat Salut, és de nou anualment.

Una mesura que el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va avalar el passat setembre, amb la finalitat de promoure "un acord organitzatiu per millorar l’oferta assistencial per cada territori". Els dos centres acreditats a Catalunya, per CSUR en oncologia pediàtrica i membres de la Xarxa Europea d’Oncologia Pediàtrica (European Reference Network, Paed-Can), són la Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu. 

Per això, des de Salut s'ha posat l'accent en què la capacitat terapèutica disponible a Vall d’Hebron és "simplement impossible de reproduir en altre centre que no tracti un volum similar de casos". I ha recordat que aquesta concentració és una pràctica estesa a Europa, com per exemple a París, que també estan reunits en dos centres. 

Reunió d'urgència

L'Ajuntament de Sabadell, en un comunicat, havia demanat una reunió "d'urgència". Doncs, aquest dilluns a la tarda, s'ha mantingut, en la qual hi han estat presents representants del departament amb l'alcalde, Maties Serracant, el segon tinent d'alcalde, Juli Fernàndez, i el regidor de Salut, Ramon Vidal. La trobada ha acabat amb el compromís d'estudiar "les diverses possibilitats per avaluar quina activitat és susceptible de mantenir" al Taulí.

D'altra banda, el Departament de Salut ha afirmat que l'hospital vallesà reforçarà els seus serveis, fruit de la reforma de "les reordenacions". Així, es convertirà en el centre de referència del Vallès Occidental i del Bages de la cirurgia oncològica de càncer d’ovari; incorporarà el servei d’implantació de Dispositius Automàtics Implantables (DAIs), que són marcapassos d’alta complexitat; duplicarà l’activitat de cateterismes cardíacs en un període de tres o quatre anys i des d’aquest any forma part de la xarxa d’unitat d’expertesa per atendre malalties minoritàries de tipus cognitiu conductuals de base genètica, conjuntament amb Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu.