El ple del Consell Comarcal aprova un pla per combatre la vulnerabilitat energètica

Servirà per establir les bases d'una estratègia compartida de les administracions del territori

El Ple del Consell Comarcal
El Ple del Consell Comarcal | Consell Comarcal del Vallès Occidental
Redacció
21 de gener del 2019

El ple del Consell Comarcal d'ahir a la tarda va aprovar per unanimitat el text del nou Pla Comarcal de Gestió Energètica Social del Vallès Occidental 2019-2022, un pla que té per objectiu promoure mesures per combatre les situacions de vulnerabilitat energètica i pal·liar les dificultats econòmiques de les llars d'arreu del Vallès Occidental, així com establir les bases d'una estratègia compartida de les administracions del territori.

Aquest Pla Comarcal servirà per crear una xarxa de municipis per coordinar accions que tinduin l'objectiu de pal·liar els casos de pobresa i vulnerabilitat energètica, i també s'impulsarà el coneixement dels possibles models energètics, del funcionament del mercat, d'actualització legislativa i presa de consciència sobre l'eficiència energètica.

Amb tot plegat, doncs, es pretén aportar al personal tècnic, càrrecs electes i ciutadania els coneixements bàsics per garantir que l'acció sigui efectiva i sostinguda en el temps.

El Programa d'Actuació Comarcal 2016-2020 preveu, en la línia d'atenció a la inclusió social i població fràgil, el Programa d'acció comarcal de lluita contra la pobresa energètica, amb l'objectiu de reconèixer les accions que s'estan duent a terme a la comarca per fer front a la vulnerabilitat energètica i així assentar les bases d'una estratègia compartida de les administracions públiques del territori.

Per assolir aquests objectius es proposen tres línies estratègiques, relacionades amb les diverses dimensions de la vulnerabilitat social: detecció i planificació, acció social i sensibilització en l'estalvi a la llar i eficiència energètica.

En la primera línia estratègica, es proposa posar en marxa la coordinació d'una sessió anual de la Taula política de Vulnerabilitat Energètica per tal de potenciar les relacions amb les empreses energètiques, i fer el seguiment de la Comissió Tècnica comarcal per a la Gestió energètica social, que agrupa tècnics dels municipis de més de 20.000 habitants; i del Grup de Treball de Vulnerabilitat Energètica de l'Àrea Bàsica de Serveis Socials, composat per personal tècnic de municipis de menys de 20.000 habitants.

Pel què fa a la segona línia, el Pla recull la necessitt d'incorporar la figura de l'Agent energètic, entre d'altres.

Finalment en la línia de la sensibilització es preveuen accions d'empoderament de la ciutadania a través de la promoció i prevenció comunitària.