La Maurina celebra la finalització del pla de barris amb una gran festa ciutadana

S'ha acabat sis anys més tard del previst i s'hi han invertit 15 milions d'euros

L'alcalde,  Alfredo Vega, acompanyat del tinent d'alcalde, Amadeu Aguado.
L'alcalde, Alfredo Vega, acompanyat del tinent d'alcalde, Amadeu Aguado. | Aj. Terrassa
18 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:41h
El barri terrassenc de la Maurina està de celebració. Després de deu anys, s'ha acabat el pla de barris i durant tot el cap de setmana es faran tota mena d'activitats per celebrar-ho.  L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, acompanyat del regidor del Districte 4, Amadeu
Aguado, ha fet balanç aquest matí de les actuacions que s'han dut a terme durant aquests deu anys de projectes (2008-2018). Vega ha destacat la "transformació econòmica, social i de qualitat" que ha experimentat el barri. Assegura que deu anys després el barri ofereix una "imatge urbanística molt més amable i accessible; una imatge socialment més cohesionada i propera, i culturalment més revitalitzada". 

En total s'han invertit 15 milions d'euros, 50% provinents de la Generalitat de Catalunya i la l'altra meitat de l'Ajuntament de Terrassa, dels quals un 60% han anat destinats a projectes d'urbanització de places i carrers, i el 40% restant a projectes de caràcter social. "Estem convençuts que ha pujat l’autoestima dels seus veïns i veïnes, que ara tenen un barri més digne, més actiu, més cohesionat i amb projecció". 

Sis anys més del previst 

El Pla de Barris havia de finalitzar el 2012, però la incidència de la crisi va fer necessari prorrogar-lo per completar totes les actuacions previstes. Malgrat els problemes Vega ha assegurat que  “l’Ajuntament no va renunciar mai a finalitzar el projecte". Es va iniciar l'any 2008 sota el mandat del president José Montilla, gràcies a la Llei de Pla de Barris que es va aprovar al 2004 amb Pasqual Maragall al capdavant del govern català. 

Des del punt de vista urbanístic, el Pla ha portat importants reformes als seus carrers i places, com la millora dels passatges o la urbanització de la plaça de la Maurina, o dels carrers
Núria, Franc Comtat i Felip II. En conjunt, els canvis urbanístics han suposat el 60% de la inversió total, és a dir, uns 9 milions d’euros. “Però el Pla també ha comportat la construcció d’un nou equipament, a la plaça de la Maurina, que ve a ser, podríem dir, la joia de la corona d’aquest gran projecte integral transformador”.

Pel que fa al component social de la transformació que ha viscut el barri, en aquests deu
anys s’han atès i assessorat gairebé 300 comunitats de veïns; s’han destinat uns 670.000 euros en ajuts a la rehabilitació d’habitatges plurifamiliars; més de 20.000 joves han assistit a les activitats del Programa Jove; i prop de 300 famílies han participat a l’Espai Família, amb educadores socials i infantils.

A banda de la Maurina a Terrassa també s'ha fet un pla de barris al Districte 2 a Ca n'Anglada. Alfredo Vega també ha reclamat “que l’executiu català recuperi la Llei de Barris, una de les millors polítiques desplegades per la Generalitat a moltes ciutats del nostre país, entre les quals Terrassa, amb l’objectiu de reduir les desigualtats a les zones més necessitades, desigualtats agreujades, sens dubte, per la crisi dels darrers anys.”

Festa ciutadana de cloenda

La plaça de l’Assemblea de Catalunya aquest dissabte 19 de gener, i la plaça de la Maurina el diumenge 20 de gener, seran els epicentres de la gran festa ciutadana del barri. Les activitats programades estan protagonitzades per aquelles entitats i associacions que han treballat, conjuntament amb l’administració, per contribuir a millorar el barri i dotar-lo d’una major cohesió social. La jornada de dissabte s’ha reservat per a un públic més juvenil, ja que aquest ha estat un dels col·lectius més actius en els deu anys d’actuacions.
 

Xemeneia Almirall a Terrassa. Foto: GSV



Al matí, hi haurà una sessió de contes a la Biblioteca del Districte 4 i l’exposició “Pla de barris de la Maurina. L’abans i l’ara del nostre barri”. A la tarda, hi haurà actuacions de Diables de la Maurina i del grup de batucada So-m Maurina. La jornada clourà amb l’actuació del grup musical de versions Hokele, prevista per a les 20 h, a la plaça de l’Assemblea.

El programa de diumenge se centralitza al nou equipament, situat a la plaça de la Maurina, que podrà ser visitat pel veïnat. La jornada s’iniciarà amb una xocolatada popular, organitzada per la Fundació Maria Auxiliadora, i continuarà amb els Diables de la Maurina, el ball de Gegantons de l’AMPA de l’escola Roc Alabern i del grup de batucada So-m Maurina. A les 12,30 h s’iniciaran els parlaments, que aniràn a càrrec de l’alcalde, Alfredo Vega, i d’un representant de la conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Després de la visita al nou edifici, es projectarà el reportatge, protagonitzat pels veïns i veïnes del barri, sobre els 10 anys del Pla de Barris.

En aquesta jornada de portes obertes, els veïns i veïnes del barri també podran visitar les exposicions “A la nit vam construir les cases”, una videoinstal·lació de l’artista i director de cinema Claudio Zulian, i “Transformacions. La Maurina”, dels fotògrafs Miquel Badia i Rafel Casanova.