economia

Abad: «L'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat no seria cap renúncia a la negociació dels presos»

La patronal vallesana Cecot ha mostrat la seva predisposició per tornar a formar part de Foment perquè considera que amb la nova presidència "s'obra un nou període"

per Anna Mira, Terrassa | 10 de gener de 2019 a les 12:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La patronal vallesana Cecot ha mostrat la seva predisposició per tornar a formar part de Foment perquè considera que amb la nova presidència "s'obra un nou període". Així ho ha dit el president de la patronal, Antoni Abad, a l'acte de balanç i perspectives empresarials per al 2019. Per Abad, les bones relacions que existeixen entre l'actual president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, faran que pròximament Cecot es reincorpori a la patronal i ha insistit en el fet que "Cecot mai ens hem sentit fora de Foment".

En relació a la incògnita sobre l'aprovació o no tant dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGC) com dels comptes de la Generalitat, Abad assegura que està "esperançat" perquè s'aprovin el pròxim dilluns 14 de gener al Congrés dels Diputats. Abad ha demanat desvincular l'aprovació dels comptes de la negociació política sobre la situació dels polítics presos i exiliats. "Necessitem no desatendre les qüestions que ens fan anar millor a tots" ha dit Abad, assegurant que "no és cert" que l'aprovació dels comptes signifiqués "una renúncia" en la negociació de la Generalitat amb el govern espanyol". 

 

Antoni Abad i membres del comitè executiu de Cecot a l'esmorzar amb periodistes. Foto: Anna Mira


La patronal "confia" que els grups parlamentaris de PDECat i Esquerra donaran suport a la proposta que Pedro Sánchez presentarà dilluns al Congrés. A més a més, Abad considera que els pressupostos són clau per "guanyar competitivitat" i generar benestar social i excedents pels pròxims pressupostos". Per Abad els comptes de la Generalitat han d'incorporar recursos addicionals per aconseguir aquesta competitivitat com ara inversió en formació o infraestructures.


Visió única de regió metropolitana

Durant la trobada anual amb la premsa, a la seu de Cecot a Terrassa, el president de la patronal vallesana ha estat molt crític amb l'actual relació entre Barcelona i els Vallesos (Occidental i Oriental). "El cost de la t-10 per anelles no té cap sentit", ha manifestat Abad. Els últims anys la inversió per habitant a l'AMB en relació als Vallesos ha estat de 10 a 1, "és una discriminació que no ens podem permetre en termes de progrés i competitivitat", ha assegurat.

"Necessitem una única visió integrada i ambiciosa de l'espectre municipalista dels Vallesos i del món empresarial", ha afegit. Per això Abad lidera la plataforma Fem Vallès, que agrupa l'àmbit empresarial, sindicats, col·legis professionals, la UAB, centres tecnològics, etc. Però que a hores d'ara només ha rebut el suport d'una de les tres capitals vallesanes (Sabadell). Abad ha assegurat que en els pròxims dies té prevista una reunió amb l'alcalde de Granollers i ha expressat que "cal que els alcaldes i alcaldesses s'incorporin" a la plataforma.

Per Abad, "cal una visió única de regió metropolitana per defensar el progrés dels Vallesos" i ha afegit que "necessitem que Barcelona es torni a orientar bé, perquè el seu creixement, el benestar només tenen sentit si es miren amb perspectiva de regió metropolitana", ha conclòs el president de la patronal vallesana.

2019: L'any de l'anticipació

Mentre que el 2018 ha estat, segons Abad, un "bon any" pel que fa a activitat econòmica, exportacions i ocupació, el Banc Central Europeu (BCE) parla de desacceleració de l'economia mundial i moderació del creixement econòmic per aquest 2019. L'increment del Producte Interior Brut (PIB) va tocar sostre l'any 2015 amb un creixement del 3,4%. L'any 2018 el creixement és del 2,6% mentre que pel 2019 es preveu que sigui del 2,2%. No obstant això, el president de Cecot ha fet una crida a la calma i ha assegurat que la moderació no els preocupa perquè "tot i la moderació seguirem creixent més que la mitjana europea".

Des de l'àmbit de l'empresa Cecot assegura que les percepcions que tenen són positives. Abad assegura que aquest 2019 treballaran per l'anticipació. Un concepte que segons el president de la patronal ha de marcar la transversalitat de les actuacions, guanyar temps i evitar errors. "És una nova manera de treballar: hem de passar d'escoltar-nos, com hem fet les últimes dècades, a debatre i acordar". Per Abad, l'anticipació és la manera de "sobreviure al canvi permanent" en un entorn d'acceleració i evolució. 

 

Participació