Els Vallesos continuen amb la col·laboració conjunta en projectes al Senegal

El 24 de desembre es va iniciar un projecte per la millora de la qualitat educativa al Lycée de Missirah

Les aules de secundària a Missirah
Les aules de secundària a Missirah | Consell Comarcal del Vallès Occidental
Redacció
07 de gener del 2019
Els consells comarcals del Vallès Occidental i del Vallès Oriental estan subscrits conjuntament des del passat mes de maig de 2018 al Conveni marc de col·laboració entre els consells comarcals del Vallès Oriental i del Vallès Occidenatl per l’aplicació de polítiques conjuntes en matèria de Cooperació Internacional al Desenvolupament, i a l’addenda de 2018, que té l’objectiu d’aconseguir una major eficàcia dels recursos que aquestes institucions administren a fi de poder ajudar a eradicar la pobresa i fomentar la igualtat d’oportunitats i el benestar de les persones al Senegal.

Enguany els consells comarcals dels dos Vallesos han impulsat el programa Avant manager, je me lave les mains 2018, que es va dur a terme a les escoles de Missirah – École 1, 2 i 3 de Missirah, École de Bambadinka, École de Madialy i École de Diabougou – entre el 3 i el 17 de novembre, adreçat a un total de 428 nens i nenes.

La missió d’aquest projecte ha estat la generació i consolidació de la consciència entre el col·lectiu de nens i nenes del cicle educatiu inicial que contempla el mapa escolar del país: que rentar-se les mans, especialment abans de menjar, pot evitar moltes malalties infeccioses de caràcter digestiu i respiratori, i per tant, molts problemes de salut. Segons les seves costums, les mans son el seu utilitari a l’hora de menjar, i d’aquí la importància de crear aquesta conscienciació.

Tècnics d’ambdós consells comarcals van ser els encarregats d’organitzar diverses activitats al Senegal per tal de promoure l’hàbit del rentat de mans, com ara els picamans, una cançó preparada especialment per al projecte o l’estampació de samarretes.

Projectes per millorar la qualitat educativa al Lycée de Missirah

Per la seva banda, la Comissió Permanent del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat un projecte de construcció de dues aules per tal de reemplaçar les que cada any es construeixen a Missirah.

La proposta està emmarcada en el Projecte Marc de Cooperació 2017-2019 Per la qualitat educativa al Lycée (Institut d’Educació Secundària) de Missirah, en el qual estan subscrits els consells comarcals dels dos vallesos.

El projecte, que es va iniciar el dia 24 de desembre, s’executarà fins el 31 de maig de 2019, i afectarà un total de 140 alumnes del Lycée.

L’important creixement de la població en edat escolar en moltes zones disseminades de la geografia de Senegal ha fet que el govern d’aquest país es replantegi l’aplicació d’un nou mapa escolar. Així, el govern ha fet que s’assignés una relativa major dotació del professorat per aquests centres però deixant en un segon pla els recursos materials.
L’actual Escola d’Educació Secundària de la població de Missirah (Senegal) és una de les més afectades per aquesta situació, i fins a 750 joves vinguts de tota la comunitat rural han d’efectuar el seu segon grau de formació secundària en aquest centre amb moltes deficiències estructurals i una notable manca de materials i d’espai.

El projecte està dotat amb un pressupost de 17.958 euros (11.779.843 Francs CFA), i té per objectiu evitar que el jovent abandoni aquest cicle formatiu, tal i com fan en l’actualitat, desmotivats i cansats d’haver de superar tantes dificultats com són els llargs desplaçaments, una climatologia agressiva, els horaris tant irregulars, o no trobar espai per la manca d’aules, en l’únic centre en tota la zona a on poden impartir la seva formació.

Lligam del Vallès amb el Senegal

La Regió de Tambacounda (Senegal) té un lligam amb el Vallès Occidental. El 2016, al Vallès Occidental hi havien censats un total  de 2.084 persones d’origen senegalès, de les quals 1.603 són homes i 481 són dones. Més del 50%  d’aquesta població es concentra a la ciutat de Terrassa  (1.165 persones censades) i la resta majoritàriament entre les ciutats de Sabadell, Cerdanyola, Ripollet, Rubí i Barberà del Vallès.

D’aquest total de persones d’origen senegalès censades als municipis de la comarca, un 65% són originàries de la regió de Tambacounda i també de la comunitat Rural de Missirah. Un flux migratori que es correspon amb l’agregació de persones en els municipis de la comarca atenent vincles familiars i d’amistat.

El Vallès Oriental també té censades milers persones del Senegal. Per això, la voluntat del govern del Consell Comarcal del Vallès Occidental  és treballar la cooperació tècnica i directa conjuntament amb el Vallès Oriental que subscriu, encara amb més població, els criteris de representació que te aquest àmbit territorial del Senegal als Vallesos.