procés català

El terrassenc Lluís Puig apareix en l'acte de presentació del Consell per la República a Perpinyà

L'exconseller a l'exili reivindica que "els membres del govern a l'exili" són "ciutadans europeus lliures" i diu que "segurament" hi haurà més visites

per Redacció, 7 de gener de 2019 a les 10:59 |
Lluís Puig, en l'acte a Perpinyà | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'exconseller terrassenc a l'exili Lluís Puig ha aparegut a l'acte de presentació del Consell per la República a Perpinyà que s'ha celebrat aquest dissabte a la tarda a la capital nord-catalana. Puig ha assegurat que la seva aparició ha estat "molt meditada" i que feia temps que "els membres del govern a l'exili" parlaven sobre la "necessitat de tornar a trepitjar terres catalanes". L'acte ha estat organitzat per l'ANC de la Catalunya del Nord.

Visiblement emocionat, Puig ha afirmat que la visita és una "forma d'intentar portar l'agraïment del president Puigdemont i de la resta del govern" a la Catalunya del Nord" i ha reivindicat que són "ciutadans europeus lliures", en relació a una possible reacció per part de l'estat francès. Puig també ha assegurat que després d'aquesta hi podria haver noves aparicions.


Poca gent ho sabia i a l'acte s'anunciava que hi participaria per videoconferència però l'exconseller de Cultura ha arribat a Perpinyà a primera hora d'aquest matí provinent de Waterloo, en un viatge que s'ha allargat tota la nit.

Reivindicar el paper de la Catalunya Nord en el procés


L'exconseller ha reivindicat el paper que la Catalunya del Nord ha tingut en el procés català i ha dit que la seva visita és una forma "de portar l'agraïment del president Puigdemont i de la resta del govern" a la Catalunya del Nord. "És la primera vegada que venim des que vam marxar a l'exili i, per tant, és molt emotiu pensar que et trobes amb gent que parla la mateixa llengua que tu. Ha estat un dia molt agradable", ha remarcat.

Sobre una possible reacció de l'estat francès a la seva visita, Puig ha dit que no saben com pot actuar però ha recordat que són "ciutadans europeus lliures", que s'han presentat davant la justícia quan se'ls ha requerit i que, per tant, no esperen que hi hagi cap reacció. "França és una república democràtica i té les seves maneres d'actuar. No hi ha en aquests moments cap reclamació en contra nostra", ha recordat.

En aquest sentit, ha afegit que viatgen per Europa i per la resta del món "no per fer turisme" sinó per "seguir el procés lliure i democràtic". Puig ha avançat també que després d'aquesta "segurament" hi haurà noves aparicions.

"Arrencar amb força"

Durant l'acte de presentació, Puig ha assegurat que el compromís és ara centrar tots els esforços a "arrencar amb força el Consell per la República" i que aquest és l'objectiu que tindran aquest any. En aquest sentit, ha dit que, parafrasejant paraules de Clara Ponsetí, que "és l'única institució catalana no sotmesa a les urpes de l'estat espanyol" i que volen que "hi sigui tothom". La previsió és també que en un termini de d'onze mesos es pugui fer l'assemblea constituent i que "tothom pugui exercir el seu primer dret a vot".

A l'acte, també hi ha participat el responsable d'operacions de Republicat Jaume Cabani, que ha detallat els aspectes més tècnics per registrar-se al Consell per la República i ha avançat que estan treballant en una aplicació mòbil que permetrà fer votacions. També hi ha intervingut el professor nord-català, Alà Baylac.

 

Participació