Calvet serà l'home fort de JxCat al Govern si Artadi fa tàndem amb Forn

El conseller de Territori, impulsor de la Crida i amb una àmplia trajectòria a CDC i el PDECat, es perfila com a relleu a Presidència si es concreta el moviment de peces per la llista de Barcelona

Elsa Artadi i Damià Calvet, entrant a la primera reunió del Govern d'aquesta legislatura
Elsa Artadi i Damià Calvet, entrant a la primera reunió del Govern d'aquesta legislatura | ACN
Joan Serra Carné / Oriol March
05 de gener del 2019
Actualitzat a les 15:23h
La confecció de la llista que agrupa l'espai neoconvergent a Barcelona, en funció de com acabi, podria tenir conseqüències al Govern. La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, és un dels noms que sonen amb més força per fer el salt de l'executiu a l'Ajuntament com a número dos de Joaquim Forn, i això provocaria moviments a Palau. Un dels més ben posicionats per substituir-la com a peça clau de Junts per Catalunya (JxCat) dins del Govern és el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, tal com detallen diverses fonts a NacióDigital.

Calvet és un dels membres del Govern que s'ha implicat amb la fundació de la Crida Nacional per la República i ja va formar part del nucli dur de l'equip de campanya de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions del 2017. El moviment de peces, segons fonts oficials del mateix entorn del conseller, encara "no està tancat". Les mateixes fonts puntualitzen que és "un escenari més". Els propers dies seran decisius. Calvet ha optat per un perfil discret en les últimes hores, intenses en el debat intern a l'espai neoconvergent.

La tria de Forn com a candidat de consens entre el PDECat i la Crida, impulsada per Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Quim Torra, tenia associada una decisió clau: trobar un perfil potent com a número dos en la mesura que l'exconseller d'Interior, empresonat a Lledoners, no podrà exercir com a candidat efectiu i, en cas de ser escollit, tindria poques possibilitats d'assumir el càrrec. El nom d'Artadi fa mesos que és damunt la taula, tenint en compte que és una de les dirigents amb més projecció dins la Crida -diverses veus la situen com a secretària general del nou moviment en forma de partit- i amb més experiència en àrees de govern. És ella, en tot cas, qui ha de prendre la decisió personal de deixar el Govern i anar a Barcelona.

En la campanya de JxCat, la consellera ja va assumir part del protagonisme a l'hora de coordinar l'equip i a l'hora de parlar en els mítings importants, i un cop constatat que Puigdemont no tornaria malgrat ser el candidat independentista més votat va aparèixer en les travesses per substituir-lo a Palau. Tot i les propostes, s'hi va negar. En un primer moment va ser escollida consellera d'Empresa, però la impossibilitat de restituir Jordi Turull a Presidència la va catapultar cap aquest departament com a dona forta de JxCat dins del Govern. En el seu periple com a consellera ha estat l'encarregada de greixar les relacions amb Madrid i ha tingut la vicepresidenta Carmen Calvo com a principal interlocutora, com va quedar clar en la cimera de Pedralbes del 20 de desembre.

Experiència governamental (i de partit)

Pel que fa a Calvet, va entrar com a conseller en la segona tanda de nomenaments de Torra després que fos impossible ressituar Josep Rull al capdavant de Territori. El dirigent de la Crida, amb àmplia experiència dins del PDECat emmarcat al sector socialdemòcrata liderat per Rull i altres personalitats com Carles Campuzano, assumiria ara el pes de ser la cara de l'executiu en les rodes de premsa de cada dimarts en cas de fer efectiu el canvi de cartera, que segons el seu entorn no està "tancat". Alts dirigents consultats per NacióDigital, tant del Govern com de JxCat, assenyalen que és un escenari altament "probable".

Calvet va participar en l'acte fundacional de la Crida a Manresa, celebrat el 27 d'octubre, i ha aparegut en mitjans de comunicació com a portaveu del nou moviment. Quan Artur Mas va arribar a Palau, l'ara conseller de Territori va ocupar la secretaria de Mobilitat, i després va ser el director de l'Incasòl. Va ser una peça clau en la negociació per la frustrada arribada del projecte d'Eurovegas a l'àrea metropolitana de Barcelona. En cas de fer efectiva l'arribada a Presidència, sempre i quan Artadi se sumi com a número dos a la llista de Forn, la seva carrera política haurà pujat un graó més.