Mor la pionera fotoperiodista terrassenca Joana Biarnés

Va ser la primera reportera gràfica a l'estat espanyol

Joana Biarnés rebent la Medalla de la Ciutat de Terrassa
Joana Biarnés rebent la Medalla de la Ciutat de Terrassa | Albert Prieto
Redacció
20 de desembre del 2018
Actualitzat a les 16:57h
Ha mort la fotoperiodista Joana Biarnés als 83 anys. Ha estat aquest dimarts a la nit una complicació sobtada de la seva salut que, hores més tard, va derivar en dues aturades cardíaques. La primera dona, en un món d'homes, i que un documental va retratar permetent descobrir un extens arxiu.

El seu pare, fotògraf, Joan Biarnés, va ser qui la va introduir en aquest món, amb presència única d'homes. A més, ho va fer en el periodisme esportiu. Això la va dur a que estudiés a l'Escola de Periodisme de Barcelona. Va retratar tota mena de personalitats i esdeveniments des de 1955 i fins a 1985, quan va adonar-se que "havia perdut l'essència".

Les riudes de 1962, les fotos inèdites dels Beatles a Barcelona, quan es va colar al seu hotel, Salvador Dalí, Joan Manuel Serrat i el retrat d'una època. Tot i que fa més de 30 anys que va deixar la professió, no va ser fins passats mes de 20 anys que va començar a rebre reconeixements pel seu treball i la significació del mateix entre les dones.

La Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi el 2014. Dos anys després va rebre el premi especial de la Junta de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa i el febrer de 2017 va rebre la Medalla de la Ciutat de Terrassa, de mans de l'exalcalde, Jordi Ballart. 

Precisament, Ballart, juntament amb moltes d'alres persones, han expressat el seu condol a través de missatges a les xarxes socials.