Miquel Sàmper: «La unitat faria que el pròxim alcalde de Terrassa fos independentista»

El candidat pel PDECat a l'alcaldia de Terrassa assegura que serà una campanya electoral on la situació dels presos i exiliats tindrà molta rellevància

Miquel Sàmper és el candidat a l'alcaldia pel PDECat a Terrassa.
Miquel Sàmper és el candidat a l'alcaldia pel PDECat a Terrassa. | Cedida
13 de desembre del 2018
Actualitzat el 18 de març del 2019 a les 17:35h
Les eleccions del maig del 2019 sembla que no tindrà massa cares noves, almenys pel que fa al lideratge dels partits. Miquel Sàmper (PDECat) se suma a la reelecció després de conèixer les candidatures de l'actual alcalde, Alfredo Vega (PSC), Xavier Matilla de TeC i Isaac Albert d'ERC-MES i el retorn de Jordi Ballart, amb una candidatura independent. A l'entrevista amb LaTorre, Sàmper assegura que el seu partit deixa la porta oberta per fer una llista conjunta amb ERC-MES i la CUP per tal d'aconseguir una alcaldia independentista. Com a bon amic de Josep Rull, Lluís Puig i Pere Soler, Sàmper explica que el pes dels exiliats i presos serà molt important durant la campanya electoral. 

- Les primàries al seu partit l'han escollit per tornar a encapçalar la llista del PDECat. Què implica per vostè, repetir com alcaldable? 

- Repeteixo perquè tinc un compromís inicial amb Josep Rull de dedicar-m'hi dos mandats per una qüestió de coherència. Els partits polítics en l'àmbit municipal i especialment els que no han governat com a força principal està bé que no vagin canviant les cares massa ràpid. Quan entro a la política municipal el 2015 sóc un novell de la política, però amb quatre anys de bagatge comences a dominar-la. 

Quan una institució és governada per la mateixa força política durant tants anys hi ha maneres de fer que potser no són les millors. I només per això, val la pena el canvi


Ara em presento amb molta il·lusió sobretot tenint una cosa molt clara: Són unes eleccions diferents pel moment que vivim en l'àmbit de país. És un moment nou en democràcia i és especialment diferent a Terrassa. Cap ciutat de Catalunya té un exiliat pel procés (Lluís Puig) un director dels Mossos d'Esquadra al qual li demanen 11 anys de presó (Pere Soler) i un conseller a la presó al qual li demanen 16 anys (Josep Rull). Terrassa és una ciutat diferent perquè és la més castigada pel procés.

- L'any 2015 vostè va succeir a Josep Rull, que aleshores era el portaveu de CiU, què li va ensenyar sobre política terrassenca?

- Era un moment molt diferent. L'any 2014 ell va pensar que jo era un bon candidat. Va observar que sent el president de l'advocacia catalana vaig portar el Pacte Nacional del Dret a Decidir, primer al col·legi de Terrassa i després al Consell de l'advocacia catalana. Rull em va demanar extrapolar el que havia fet en l'àmbit de l'advocacia a la política institucional.

- Quan va a veure Josep Rull a la presó, parlen de política terrassenca? Què li diu?

- Ara ja parlem en clau de campanya. Ell està involucrat i il·lusionat però del que sempre parlem és de criteris jurídics. La justícia espanyola avui en dia no és objectiva en aquest cas i segur que haurem d'anar a Europa, on guanyarem pels instruments legals europeus. 

- Encapçalarà la llista juntament amb Meritxell Lluís (dona de Josep Rull). Què volen aconseguir amb aquest tàndem?

- Hem considerat que aquesta era la millor opció. Jo vaig com a número u i ella de número dos perquè per motius personals evidents, ella no pot encapçalar la llista, malgrat que seria boníssima. És una persona que ha fet una excel·lent feina a l'equip de govern i també des de l'oposició.

- Vostès van trencar l'acord de govern amb el PSC quan es va aplicar l'article 155. Ara, vist amb perspectiva, es van equivocar pactant amb els socialistes a l'inici de la passada legislatura? 

- Quan vaig entrar en política me'n vaig adonar que sóc un polític gestor, que vull tirar endavant tirar projectes. Com a gestió nosaltres hem fet moltes coses tant en l'àmbit d'esports, de qualitat democràtica, de capacitats diverses, de promoció econòmica de la ciutat, o d'indústria. Em sento molt orgullós però políticament va costar d'entendre i molt probablement ara no tindria tan clar pactar amb el PSC amb l'experiència que tenim.

El senyor Sánchez ha tingut l'oportunitat de dir-li al fiscal general de l'estat que modifiqui l'acusació pels nostres investigats i no ho ha fet


La relació amb el PSC va ser correcte amb la figura de Jordi Ballart però el 155 i la seva decisió de dimitir fa impossible el pacte. I també ho faria difícil ara perquè la diferència que hi ha entre PSOE de l'octubre de l'any passat és molt gran. Per molt que amb les formes són un pèl més dolços, el contingut és el mateix. El senyor Sánchez ha tingut l'oportunitat de dir-li al fiscal general de l'estat que modifiqui l'acusació pels nostres investigats i no ho ha fet.

- Durant aquesta legislatura vostès han estat al govern, i també a l'oposició, quina valoració fan del mandat?

- Fem una valoració molt autocrítica. Difícilment millores si no ets capaç de veure on la pífies. Ha estat un mandat molt complex per la situació política, i pel nostre partit encara més. És un moment emotiu i aquest moment ens ha fet cometre errors com ara la comunicació. Ens ha faltat explicar el què hem fet tot i que ben aviat ho farem.

- Quin paper volen jugar a les pròximes eleccions i com afronten aquesta etapa?

- Tenim molt clar que les majories absolutes no es donaran, però les grans majories tampoc. Anem cap a uns ajuntaments molt fragmentats com passa a Sabadell, per exemple. Des del nostre punt de vista, creiem que ara era el moment d'unitat del moviment independentista i catalanista. És un moment únic i probablement irrepetible. Totes les forces independentistes (PDECat, ERC-MES, CUP, ANC) havíem d'anar juntes en una sola llista perquè amb molta probabilitat haguéssim sigut la força més votada. 
 

Miquel Sàmper durant l'entrevista amb LaTorre Foto: Anna Mira



De res serveix sumar per separat. A Terrassa és molt difícil que alguna de les llistes independentistes que es presentaran tregui més regidors que els socialistes i el PSC o Cs són els beneficiats.

- Precisament, el PSC farà 40 anys que governa Terrassa, creuen que toca un canvi en el lideratge?

- El PSC ha guanyat les eleccions legítimament durant aquests anys però crec que cal revertir les inèrcies que té l'ajuntament avui en dia. Quan una institució és governada per la mateixa força política durant tants anys hi ha maneres de fer que potser no són les millors. I només per això, val la pena el canvi.

Nosaltres defensarem la unitat fins a l'últim dia. Obrim la porta de bat a bat perquè anem tots junts a les eleccions. Creiem que aquesta opció faria que l'alcalde de Terrassa fos independentista.

- Si no aconsegueixen la llista unitària, quin paper jugaria TeC en un possible pacte de govern? 

- El discurs independentista arriba on arriba però sobretot hem de treballar per un govern republicà i demòcrata i on l'independentisme tingui un paper important. Malgrat que tant l'1-O com el 21-D a Terrassa van votar per la independència 51.000 persones i per tant, tenim una bossa per somiar, necessitem els comuns per aconseguir els 14 regidors i formar govern. 

- I amb els resultats a la mà?

- Amb els que no pactarem són ni amb el PP ni el Cs ni amb l'actual PSOE.

- Pactaria amb el partit de l'exalcalde Jordi Ballart?

- En termes de democràcia i república en aquest possible pacte el Ballart tindria les portes obertes. 

- Com valora la tornada de Jordi Ballart a la política municipal?

- Vull fer valdre que no és gens menor deixar de ser l'alcalde de la tercera ciutat de Catalunya per tot el que implica i valoro positivament el gest que va tenir pel fet de no estar d'acord amb el seu partit. 

- Com valoren l'increment de Cs, ho veuen com una amenaça?

- Cs i Vox s'han fet grans gràcies al procés. El dia que es mori el procés ja no tindran rival i aleshores perdran el seu sentit. 

- Però en el moment actual tenen raó de ser. A Terrassa la força més votada el 21-D va ser Cs. 

- Sí. I ho va ser perquè Junts per Catalunya i ERC no vam anar junts. Si ho haguéssim fet Cs hauria estat la segona força. I hauria passat el mateix a Barcelona, en aquest cas amb els Comuns. Són faves comptades, la llista més votada té més opcions que si es va per separat. 

- Que veurem a la campanya?

- No ho sé encara però hi haurà dos principals eixos: el social i el de promoció econòmica. I òbviament la qüestió relacionada amb els presos i la situació catalana ho englobarà tot.

- Hi haurà moltes cares noves a la llista?

- Serà una llista molt transversal, hem començat ara els equips de treball, tenim la idea però encara no tenim res decidit.
Arxivat a