La Diputació compra el Castell de Talamanca per 1,3 milions d'euros

El president Marc Castells ha explicat que s'està "estudiant la possibilitat de convertir aquest castell en una de les portes d'entrada del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac"

Castell de Talamanca
Castell de Talamanca | Diputació
Redacció
12 de desembre del 2018
La Diputació de Barcelona ha comprat aquesta setmana el Castell de Talamanca per 1.315.000 euros. Així ho ha explicat el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, aquest dimarts en una roda de premsa per donar a conèixer l'acció de la corporació durant l'actual mandat al Bages. Tal i com va avançar NacióManresa el passat mes de setembre, el Castell de Talamanca, en mans privades, es trobava en venda per 2,5 milions d'euros. Amb la compra, la Diputació ha aconseguit rebaixar aquest import gairebé a la meitat.

En la roda de premsa a la seu del Consell Comarcal del Bages, Castells ha afirmat que el castell "és un edifici emblemàtic, icònic". El president ha manifestat que "tenim el desig de recuperar aquest patrimoni de cara controlar i potenciar el seu ús, amb la voluntat inequívoca de fer-lo créixer", a més d'estar "estudiant la possibilitat de convertir aquest castell en una de les portes d'entrada del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac".

El castell, que data de l'any 976 i que va ser reformat durant el segle XVIII després de la Guerra de Successió, ocupa una finca de 3.220 m2 amb una superfície construïda de 2.219 m2 comptant alguns edificis annexes.

El preu inclou tot el mobiliari, les obres d'art i armadures que té en el seu interior. El castell manté una torre i part de la muralla primitiva i està dividit en quatre plantes de 1.620m2 en total. El castell té sis dormitoris, dos banys, sala d'armes, cuina, cinc xemeneies, bodega i diverses terrasses.

La finca també inclou l'habitatge del pagès, de 198 m2, amb tres dormitoris, el saló, xemeneia, cuina i un bany, distribuïts en dues plantes. I al seu costat hi ha un altre edifici de 274 m2 que conté una quadra, una sala de jocs, un despatx i un bany. La finca inclou també una piscina i un pàrking.

La Diputació de Barcelona augmenta en més d'un 77,59% el suport econòmic als ajuntaments del Bages

El la roda de premsa, Castells ha afirmat que "el nostre objectiu és connectar amb el territori, connectar amb les persones"; a més d'afirmar que "som industrialistes i creiem que la indústria", fet que, en una comarca com la del Bages, reforçar els polígons industrials "és reforçar les polítiques d'oportunitats, de cohesió social i de generar riquesa".

En concret, i en el que portem de mandat, la Diputació de Barcelona ha destinat més de 52,31 milions d'euros al Bages en el marc del Pla Xarxa de Governs Locals, a través del qual treballa per canalitzar la transferència de recursos econòmics, tècnics i materials als governs locals.

Aquesta inversió feta en els tres darrers anys de mandat, és ja, a dia d'avui, superior en un 5,49% respecte tot el mandat anterior (49,59 milions d'euros), i, un increment del 77,59 % en comparació amb la inversió feta durant el mandat 2008-2011 a través del Pla Xarxa de Governs Locals (29,46 milions d'euros).

Sota el lema ‘Connectem', al llarg d'aquests més de tres anys de mandat la Diputació de Barcelona ha treballat amb l'objectiu de prioritzar la cooperació amb els governs locals, però, alhora, amb la mirada posada en garantir la igualtat d'oportunitats de les persones que viuen a la comarca del Bages. Una acció marcada per la transparència i el diàleg com a motor de treball, amb la missió d'assegurar l'equilibri territorial de la mà de l'atenció a les persones i del desenvolupament econòmic.

Connectar amb les oportunitats de futur

El foment de l'ocupació ha estat un dels eixos principals d'aquest mandat. En aquest àmbit, destaca la tasca al llarg d'aquest mandat per connectar els ciutadans amb les oportunitats de futur. Amb la voluntat de promoure una contractació estable i aportar una ocupació de més qualitat, la Diputació ha invertit més de 5,46 milions d'euros al foment de l'ocupació al llarg dels tres darrers anys a la comarca del Bages.

Un segon eix que defineix l'acció que ha desenvolupat la Diputació de Barcelona al llarg d'aquest mandat és l'atenció a les persones; on destaca l'aposta constant pel Servei Local de Teleassistència que dona cobertura a 4.663 persones usuàries de la comarca del Bages, amb un pressupost per al 2018 per a tota la demarcació de 12.368.584,33€, dels quals un 47% és aportat per la Diputació. Aquest és un servei d'atenció domiciliària que garanteix la seguretat i dona tranquil·litat i acompanyament a les persones que poden estar en situació de risc per factors d'edat, fragilitat, solitud o dependència, les 24 hores del dia i els 365 dies a l'any, detectant situacions d'emergència i donant resposta immediata.

La tercera branca de l'aposta de la Diputació per assegurar la igualtat entre persones és l'impuls per connectar la ciutadania amb l'educació. En aquest àmbit destaquen els 1,69 milions d'euros que la corporació ha destinat al finançament de les llars d'infants municipals del Bages entre el 2015 i el 2018.

Connectar amb el territori

L'equilibri territorial ha estat, sens dubte, un dels principals motors d'acció d'aquest mandat. En aquest sentit, i sota la premissa d'apostar per una administració local que tingui garantides l'autonomia i la suficiència financera, la Diputació de Barcelona ha invertit més de 3,2 milions d'euros al desenvolupament local del Bages.

Aquest programa té la finalitat de permetre realitzar, als governs locals, actuacions en equipaments, infraestructures i béns locals, tant en inversió nova com de manteniment, reparació i conservació, que siguin vertebradores del territori.

A més, la Diputació de Barcelona ha impulsat les obres per permetre que la fibra òptica arribi a 4 municipis i 7.849 habitants potencials del Bages. Les obres, començades aquest estiu, tenen un pressupost de licitació de 2,04 milions d'euros i afecta a 24,6 km de carreteres de la comarca.

En aquest àmbit, Marc Castells ha afirmat que "destinem recursos amb un doble objectiu, primer que la gent que viu en pobles petits del nostre territori no se'n vagin a les grans capitals i, alhora, també provoquem que la gent que vulgui viure a llocs magnífics, com els que teniu a la comarca del Bages, s'hi puguin instal·lar".

Finalment, cal recordar que la corporació ha destinat 2,47 milions d'euros a la millora i reforma d'edificis singulars i elements patrimonials; i, s'han invertit més d'1,45 milions d'euros euros a la millora dels polígons de Sant Fruitós de Bages, Cardona i Manresa.