El Síndic de Greuges investiga l'actuació dels Mossos a Girona i Terrassa

Pregunta a Interior si el dispositiu d'antiavalots va actuar amb proporcionalitat i quines mesures prendrà

Manifestació antifeixista a Terrassa
Manifestació antifeixista a Terrassa | Anna Mira
Redacció
07 de desembre del 2018
Actualitzat a les 16:16h
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha iniciat una actuació d'ofici sobre la intervenció dels Mossos d'Esquadra amb motiu de les manifestacions antifeixistes davant la convocatòria d'actes per celebrar el dia de la Constitució a Girona i Terrassa.

A partir de les informacions escrites i gràfiques aparegudes als mitjans de comunicació, el Síndic ha considerat necessari intervenir i demanar informació al Departament d'Interior sobre els fets i sobre el dispositiu policial que es va establir. Així, en una carta adreçada al conseller d'Interior, Miquel Buch, el Síndic sol·licita que se l'informi del protocol d'actuació establert i de si amb posterioritat s'ha fet un diagnòstic de la intervenció policial.

El Síndic també ha demanat saber si s'ha observat en algun moment una manca de proporcionalitat i rigor en l'actuació policial i, si és així, les mesures que es duran a terme.

D'altra banda, el Síndic també s'ha adreçat als ajuntaments de les dues localitats, Girona i Terrassa, per sol·licitar-los informació sobre les comunicacions rebudes de les convocatòries d'actes i de les manifestacions organitzades, i també sobre les actuacions dutes a terme pels governs municipals respecte a aquests actes.

Canvis a Interior

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha donat quatre dies al conseller d'Interior, Miquel Buch, per fer canvis als Mossos d'Esquadra. En declaracions a Catalunya Ràdio, Buch ha assegurat que no li tremolarà el pols si ha de fer fora agents de la Brimo. 

Després del xoc del matí a Girona, la policia catalana també va protagonitzar una dura actuació contra activistes que protestaven per un acte de Vox a la co-capital vallesana i que no han pogut accedir a l'espai dels ultres pel cordó policial que els protegia. Les càrregues han finalitzat amb dos detinguts i desenes de ferits, entre elles la diputada de la CUP, Maria Sirvent.
  Després del xoc, els manifestants s'han enfrontat contra els agents dels Mossos, a qui han tirat diversos objectes. Tres dels antifeixistes, de fet, han resultat ferits, un dels quals amb el cop obert i que ha hagut de ser traslladat pels serveix d'emergències.
  La diputada de la CUP, Maria Sirvent, ha estat ferida per un projectil de foam a la mà llençat pels Mossos mentre ajudava a una menor que era al terra, amb un impacte al cap. Ara mateix, Sirvent està a urgències per posar parte mèdic.