El 95% dels votants la UPC de Terrassa volen abolir la monarquia

El 24,45% del cens total de la universitat ha participat en el referèndum d'aquest dimecres

Referèndum sobre la monarquia a la UPC de Terrassa
Referèndum sobre la monarquia a la UPC de Terrassa | Anna Mira
05 de desembre del 2018
Actualitzat a les 20:18h
Més d'un miler de persones han participat en el referèndum simbòlic sobre la monarquia que s'ha dut a terme aquest dimecres a l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa, de la Universitat Politècnica de Catalunya (ESEIAAT-UPC). Dels 1.056 vots que s'han recollit 891 són d'estudiants, professors, investigadors i altres membres de la UPC. Una xifra que representa el 24,45% del cens universitari (4.500 persones). 

Una vegada fet l'escrutini, el 95% dels vots han estat a favor d'abolir la Monarquia com a forma d'Estat i instaurar una República, tal com plantejava la pregunta. Un percentatge que ha estat semblant a la segona pregunta on es demanava si s'estava o no a favor de l'obertura de processos constituents per decidir quin tipus de República. 
 
Un dels seus organitzadors, Carlos Méndez, ha dit en declaracions a LaTorre, que ja s'ha superat el nombre d'estudiants que van votar a les últimes eleccions al Rectorat. Aleshores van votar un centenar dels 4.500 estudiants del cens i al migdia ja ho havien fet més de 400. 

Les taules de votació estan distribuïdes segons la tipologia de la persona que vota. Hi ha urnes per estudiants, urnes per professorat, per investigadors, personal de la universitat i també una urna que han obert a tothom qui no formi part de la universitat però que vulgui votar. "Ha vingut un grup de pensionistes amb moltes ganes de votar", ha explicat Méndez. 
 

Referèndum sobre la monarquia a la UPC de Terrassa Foto: Anna Mira



Un dels estudiants que ha votat, Marc Vinyals, ha expressat que "els estudiants d'avui som el futur de demà i hem de poder decidir quin tipus d'estat volem". Malgrat que alguns dels estudiants s'han trobat per sorpresa aquest referèndum, molts d'ells estan d'acord amb la votació i els agradaria que es pogués fer vinculant per conèixer la voluntat dels ciutadans en l'actualitat, ha afegit Vinyals. 

Els joves també han volgut donar èmfasi al fet que s'hauria de poder votar la Constitució "que ens ha de regir perquè els joves no hem pogut decidir si ens semblava bé o no". Per la seva banda un dels membres del col·lectiu les Pensions Dignes de Terrassa, Juan Salmerón, ha dit que li agradaria que aquest referèndum fos vinculant. "Nosaltres hem viscut la dictadura i ho vam passar molt malament i creiem que la monarquia és una institució obsoleta que no ens fa cap bé", ha afegit Salmerón.  

 

Pensionistes votant al referèndum sobre la monarquia a la UPC de Terrassa Foto: Anna Mira



Moviment universitari contra la corona
 
A Barcelona, els organitzadors asseguren que les votacions que s'han fet el dimarts van superar els 7.000 vots.  Es va fer en diferents campus de la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. 
 
La papereta amb què es vota conté dues preguntes arbre. La primera hi diu: "Estàs a favor d'abolir la monarquia com a forma d'Estat i instaurar la República?". En cas de respondre afirmativament, la segona pregunta és: "Estàs a favor de l'obertura de processos constituents per decidir quin tipus de República?".
 
 

Referèndum sobre la monarquia a la UPC de Terrassa Foto: Anna Mira


 A part de les catalanes, altres universitats de la resta de l'Estat estan celebrant la consulta aquest dimarts, com és el cas de la Complutense de Madrid, amb 3.129 vots, i la de Vigo, que frega els 1.000 vots. Demà es farà a la Universitat Politècnica de Terrassa i, després de Nadal, a la Universitat Autònoma de Barcelona
 

Referèndum sobre la monarquia a la UPC de Terrassa Foto: Anna Mira