Referèndum sobre la Monarquia

VÍDEO i FOTOS Mig miler de persones ja han votat al referèndum sobre la monarquia a Terrassa

Estudiants, professorat i personal de la universitat però també veïns han exercit el seu vot a la UPC

per Anna Mira, Terrassa , 5 de desembre de 2018 a les 13:20 |
Referèndum sobre la monarquia a la UPC de Terrassa | Anna Mira
El referèndum simbòlic sobre la monarquia que s’està duent a terme en diferents campus d'universitats catalanes, es fa aquest dimecres 5 de desembre a Terrassa. Fins a les 13 h ja han votat més de 500 persones als dos punts de votació que els estudiants Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa, de la Universitat Politècnica de Catalunya (ESEIAAT-UPC). 

Després de la jornada de dimarts a Barcelona, avui la de Terrassa és la única votació sobre la monarquia que es fa a Catalunya. Les votacions s'allargaran fis els 18h a l'entrada de l'edifici TR5 i fins les 16h a l'edifici TR1. A partir de les 19 h es preveu tenir els resultats de la votació. 


 
Un dels seus organitzadors, Carlos Méndez, ha dit en declaracions a LaTorre, que ja s'ha superat el nombre d'estudiants que van votar a les últimes eleccions al Rectorat. Aleshores van votar un centenar dels 4.500 estudiants del cens i al migdia ja ho havien fet més de 400. 

Les taules de votació estan distribuïdes segons la tipologia de la persona que vota. Hi ha urnes per estudiants, urnes per professorat, per investigadors, personal de la universitat i també una urna que han obert a tothom qui no formi part de la universitat però que vulgui votar. "Ha vingut un grup de pensionistes amb moltes ganes de votar", ha explicat Méndez. 
 

Referèndum sobre la monarquia a la UPC de Terrassa Foto: Anna MiraUn dels estudiants que ha votat, Marc Vinyals, ha expressat que "els estudiants d'avui som el futur de demà i hem de poder decidir quin tipus d'estat volem". Malgrat que alguns dels estudiants s'han trobat per sorpresa aquest referèndum, molts d'ells estan d'acord amb la votació i els agradaria que es pogués fer vinculant per conèixer la voluntat dels ciutadans en l'actualitat, ha afegit Vinyals. 

Els joves també han volgut donar èmfasi al fet que s'hauria de poder votar la Constitució "que ens ha de regir perquè els joves no hem pogut decidir si ens semblava bé o no". Per la seva banda un dels membres del col·lectiu les Pensions Dignes de Terrassa, Juan Salmerón, ha dit que li agradaria que aquest referèndum fos vinculant. "Nosaltres hem viscut la dictadura i ho vam passar molt malament i creiem que la monarquia és una institució obsoleta que no ens fa cap bé", ha afegit Salmerón.  

 

Pensionistes votant al referèndum sobre la monarquia a la UPC de Terrassa Foto: Anna MiraMoviment universitari contra la corona
 
A Barcelona, els organitzadors asseguren que les votacions que s'han fet el dimarts van superar els 7.000 vots.  Es va fer en diferents campus de la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. 
 
La papereta amb què es vota conté dues preguntes arbre. La primera hi diu: "Estàs a favor d'abolir la monarquia com a forma d'Estat i instaurar la República?". En cas de respondre afirmativament, la segona pregunta és: "Estàs a favor de l'obertura de processos constituents per decidir quin tipus de República?".
 

Referèndum sobre la monarquia a la UPC de Terrassa Foto: Anna Mira


 
A part de les catalanes, altres universitats de la resta de l'Estat estan celebrant la consulta aquest dimarts, com és el cas de la Complutense de Madrid, amb 3.129 vots, i la de Vigo, que frega els 1.000 vots. Demà es farà a la Universitat Politècnica de Terrassa i, després de Nadal, a la Universitat Autònoma de Barcelona
 

 
 

 

Participació