El futur del Vapor Ros es debatrà al Parlament de Catalunya

Catalunya en Comú ha presentat una proposta de resolució per evitar que la Generalitat es vengui l'espai

Xavier Matilla i David Cid al Vapor Ros.
Xavier Matilla i David Cid al Vapor Ros. | Anna Mira
28 de novembre del 2018
Actualitzat el 29 de novembre a les 9:14h
Evitar que el Vapor Ros caigui en mans d'immobiliàries i l'espai desaparegui. Aquest és l'objectiu que té Catalunya en Comú que ha presentat una proposta de resolució al Parlament català per evitar que la Generalitat es vengui la propietat. Això podria arribar a passar perquè la titularitat del recinte es troba en una situació incerta, ja que el propietari del Vapor, mort l'any 2016, va deixar en herència la propietat a la Generalitat de Catalunya amb una clàusula expressa que prohibeix l'ús i la propietat per part de l'Ajuntament de Terrassa durant 30 anys.

De fet, la mateixa proposta ja va ser debatuda i aprovada pel ple municipal el passat mes de febrer on a proposta de Terrassa en Comú (TeC), els grups del PSC, ERC-MES, PDECat i CUP van donar-hi suport. Per això, el diputat dels comuns, David Cid, en una roda de premsa a Terrassa, ha demanat coherència als grups que van donar suport a la proposta en l'àmbit local "que també ho facin al Parlament".

L'objectiu de Catalunya en Comú és "blindar una possible venda de l'espai", ha assegurat el portaveu de TeC, Xavi Matilla. "Hem vist com la Generalitat s'ha venut béns en altres casos i no volem que passi el mateix amb el Vapor Ros", ha manifestat el diputat. Cid també ha assegurat que és conscient de les dificultats econòmiques de la Generalitat però ha manifestat que volem "un posicionament polític clar del Parlament perquè aquest valuós patrimoni terrassenc no es perdi".
 

Els membres de l'equip de Terrassa en Comú i Catalunya en Comú al Vapor Ros. Foto: Anna Mira



El diputat dels comuns també ha demanat a l'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, que assumeixi el paper de lideratge "que fins ara no ha tingut" i que estan assumint els promotors de les activitats que actualment s'allotgen al vapor. Està previst que la proposta es debati a la pròxima Comissió d'Economia que se celebrarà entre els mesos de gener i febrer de l'any vinent.

Projecte d'autoorganització col·lectiva

El Vapor Ros és un recinte industrial construït durant la segona meitat del segle XIX i ampliat a inicis del segle XX per l'arquitecte Lluís Muncunill. Ubicat a l'interior de l'illa que delimiten els carrers Font Vella, Puig Novell, del Racó, Portal Nou, de l'Església i Plaça Vella, s'ha mantingut al llarg de la història aïllat del seu entorn i pràcticament intacte fins avui en dia. Aquest fet li ha permès no només mantenir l'elevat valor arquitectònic dels seus edificis modernistes sinó també preservar un ambient i paisatge industrial únic en aquests moments a la ciutat.

Actualment es desenvolupen una dotzena d'activitats en diferents espais de l'interior del recinte. Cal valorar molt positivament l'existència d'aquestes activitats, ja que encara que no ocupin la totalitat dels espais són les que amb molt d'esforç dels seus impulsors han permès conservar i mantenir viu el recinte. A la proposta dels comuns es contempla que l'actual espai desocupat es converteixi en un projecte d'autoorganització col·lectiva.
 

El Vapor Ros, al carrer del Portal Nou de Terrassa. Foto: Joaquim Albalate