El PDECat proposa instal·lar desfibril·ladors a diferents punts de la ciutat

També consideren necessari sensibilitzar i formar la ciutadania

Redacció
28 de novembre del 2018
L'aturada cardíaca és una de les principals causa de mort i és considerada com un dels majors problemes de salut pública a escala mundial. Una recerca recent de laFundació Espanyola del Cor mostra que la possibilitat de sobreviure a una aturada cardíaca a Espanya en l’àmbit extrahospitalari varia entre el 5 i el 10%, mentre que als països nòrdics són d'un 30%.

Aquesta diferència es deu als nivells de formació en l’ús i a la facilitat d’accés a aparells desfibril·ladors. A Dinamarca, per exemple, és obligatori realitzar un curs de Suport Vital Bàsic i DEA (SVB+DEA), per renovar o obtenir el permís de conduir.

Per això des del grup municipal del PDECat es demana a l'Ajuntament que instal·li desfibril·ladors a la ciutat i s'ofereixi formació i sensibilització a la ciutadania perquè sàpiga com actuar en cas de trobar-se amb algú que pateix un ictus. 

En la proposta expliquen que a Catalunya cada any perden la vida entre 3000 i 4000 persones per mort sobtada cardíaca. Afecta a persones de totes les edats que poden o no tenir una malatia cardíaca i és imprevisible.

Actualment a Terrassa els cotxes patrulla de la policia municipal ja disposen d’un DEA portàtil i els agents estan formats en la seva utilització. "Aquesta és una molt bona mesura", asseguren des del PDECat però manifesten que es podria estendre als transports públics. 

També consideren  prioritari dotar de desfibril·ladors a les diferents instal·lacions esportives de Terrassa que no en disposin, amb l'objectiu de garantir una major seguretat a les persones que practiquin esport i també donarien servei a les persones que estan al voltant de la instal·lació.

Es podrien formar esportistes i entrenadors en l’ús dels desfibril·ladors o distribuir DEAs per les farmàcies com ha fet l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu és que la formació i l’accés a un DEA s'estengui per tota la ciutat perquè es pugui atendre a una persona de forma ràpida quan ocorri una situació d’urgència, ja que la gent sabrà que existeix un desfibril·lador en les instal·lacions esportives o a les farmàcies properes a les seves cases. "Tot això s’ha de seguir acompanyant de mesures per sensibilitzar i informar sobre salut i prevenció, com la celebració de tallers d’estil de vida saludable i la promoció de l’activitat física", asseguren els demòcrates.