Protesta històrica a Matadepera contra l'allau de robatoris a cases

Els veïns s'han organitzat per fer vigilància a les urbanitzacions

Protesta a Matadepera pels robatoris a cases.
Protesta a Matadepera pels robatoris a cases. | Anna Mira
27 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:11h
Matadepera ha dit prou. Uns dos-cents veïns del municipi vallesà segons fonts municipals i cinc-cents segons els veïns s'han aplegat aquest dilluns al vespre a les portes de l'Ajuntament, en una concentració insòlita i espontània, per demanar explicacions a l'equip de govern davant de l'increment de robatoris a domicilis. Organitzats per urbanitzacions, els veïns han decidit passar a l'acció i han creat grups de vigilància per alertar de qualsevol moviment sospitós que vegin.

Quinze robatoris en una setmana. Aquesta és la xifra que els veïns han comptabilitzat i que l'equip de govern ni afirma ni desmenteix tot i acceptar que les xifres de robatoris amb força a domicilis ha incrementat en els últims anys. Matadepera és una població de 9.000 habitants amb una massa forestal molt àmplia, ja que una part del municipi es troba dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. A més té 120 quilòmetres de carrers amb zones molt allunyades unes de les altres. 

Concentrats a les portes de l'Ajuntament municipal els veïns han decidit irrompre el ple de pressupostos que s'estava celebrant a l'interior del consistori. Un ple que l'alcaldessa ha decidit aturar per atendre les peticions dels veïns i reprendre més tard. Desenes de persones han bloquejat les escales de l'edifici municipal mentre la resta reclamaven a l'alcaldessa que sortís al balcó a donar explicacions amb crits de "surt al balcó", "volem solucions" o "no us votarem". 
 

Protesta a Matadepera pels robatoris a cases Foto: Anna Mira

 

L'alcaldessa de Matadepera a les escales de l'ajuntament durant la protesta a Matadepera pels robatoris a cases Foto: Anna Mira

 
Entren a robar a una casa durant la concentració

Mentrestant a dins diversos veïns han intervingut per fer pales el seu malestar davant d'una situació que consideren "insostenible". "Fins fa tres anys Matadepera era un oasi", ha etzibat la tinent d'alcalde de Governació, Participació i Atenció Ciutadana i actual directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Montserrat Royes. No obstant això, els veïns asseguren que sempre hi ha hagut robatoris però que la inacció del govern en matèria de seguretat ha comportat la situació actual. 

Un dels veïns, el Santi Ventalló, en la seva intervenció ha dit que "tinc assumit que un dia o altre m'entraran a casa, ja ho he assumit". De fet, mentre dins i fora del consistori es reclamava més seguretat els veïns han alertat a l'alcaldessa, Mireia Solsona, del fet que en aquell mateix moment havien entrat a robar a una casa amb una mare i una filla dins. Una situació que encara ha generat més malestar i més quan poc abans Royes havia descrit els lladres com uns "professionals no violents que entren a les cases quan no hi ha ningú".
 

Montserrat Royes al ple municipal. Foto: Anna Mira


Royes també ha explicat que la policia local treballa amb total coordinació amb Mossos d'Esquadra que sobrevola el municipi amb helicòpter per detectar els possibles lladres a les zones boscoses amb càmeres tèrmiques. Una tècnica que també s'havia fet servir durant un episodi semblant a Valldoreix (Sant Cugat). Segons la responsable de seguretat pública els lladres accedeixen al municipi pel bosc, moltes vegades ho fan a peu i s'enduen majoritàriament joies i diners que després amaguen al bosc. 

Els veïns demanen un pla de xoc i més agents

En la seva intervenció per intentar calmar els ànims al ple municipal, Royes ha explicat que en els pressupostos que aprovarien s'havia incrementat en un 13,37% la partida destinada a governació, l'àrea que inclou seguretat, i que es destinaran 120.000 euros en la instal·lació de 24 càmeres de videovigilància a punts estratègics del municipi que se sumaran a les 38 que hi ha actualment.

Royes ha afirmat que "els lladres han descobert Matadepera i hi hem de fer front i guanyar-los amb estratègia i tecnologia". Per això amb l'increment del pressupost a principis d'any la tinent d'alcalde ha anunciat que es posarà en marxa "l'aplicació del pànic", que permetrà que el ciutadà contacti amb la policia amb un botó i s'instal·laran tauletes als vehicles policials per controlar les càmeres de videovigilància.
 

Intervenció dels veïns durant la protesta a Matadepera pels robatoris a cases Foto: Anna Mira


També està previst incrementar la plantilla en dos agents. Unes accions que els veïns consideren insuficients i demanen un "pla de xoc immediat i no esperar fins a principis d'any" per acabar amb la sensació d'inseguretat que asseguren que hi ha. A més reclamen que s'incrementi notablement la plantilla d'agents de policia municipal, ja que asseguren que aquestes dues persones que es contractaran cobriran baixes per jubilació. Actualment Matadepera compta amb un total de 24 agents dividits en tres torns i disposa de tres vehicles i dues motos.

Finalment i després de dues hores de concentració dins i fora de l'Ajuntament, l'alcaldessa ha cridat a la calma i ha emplaçat els veïns a reunir-se pròximament al pavelló en una convocatòria oberta per abordar la situació.