Identifiquen per primer cop la base genètica del TDAH

Un equip d'investigadors internacionals, amb científics catalans, ha realitzat aquesta troballa que pot millorar els coneixements de la malaltia i investigar la seva evolució

Redacció
27 de novembre del 2018
Un equip internacional de científics amb participació d'investigadors catalans han identificat per primer cop el mapa genètic del dèficit d'atenció per hiperactivitat (TDAH), segons ha informat una publicació de Nature Genetics.

En la investigació han format part de l'equip científics catalans de la Universitat de Barcelona, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa, l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu i ISGlobal.

Aquest estudi permet entendre molt millor aquest dèficit, observar la seva evolució i establir comportaments i futurs riscos en persones que tenen alguns d'aquests gens.

Gens identificats

L'estudi realitzat en més de 55.000 persones ha determinat la base genètica del TDAH, que en estudis anteriors ja s'havia identificat que el dèficit d'atenció per hiperactivitat té un 70% i 80% de base genètica. 

Entre els gens identificats hi ha el FOXP2, que codifica una proteïna implicada en la formació de les connexions neuronals i en el llenguatge i l'aprenentatge. Un altre gen és el DUSP6, implicat en el control d'un neurotransmissor anomenat dopamina.

Un altre gen, el SEMA6D, s'expressa en el cervell durant el desenvolupament embrionari i podria jugar un paper en la formació de les ramificacions neuronals.

Contra els negacionistes

En declaracions al portal de notícies del 324, Bru Command, un dels investigadors de la Universitat de Barcelona, ha remarcat la importància d'aquesta troballa, ja que "afecta un 5% dels nens", amb "conseqüències en el seu rendiment escolar i posteriorment en el món laboral". A més, aplaca les posicions "negacionistes" que afirmaven que "el TDAH és un producte de la pseudociència".