Les CAV i les CUP denuncien la licitació de la construcció i gestió del CTR del Vallès Occidental

La formació sospita que puguin haver-hi delictes de prevaricació i malversació de cabals públics.

Han presentat la denúncia als Jutjats de Sabadell
Han presentat la denúncia als Jutjats de Sabadell | Albert Segura
Redacció
26 de novembre del 2018
Les Candidatures Alternatives del Vallès, sota la coalició municipalista CUP-Poble Actiu, aquesta setmana ha presentat denúncia a Fiscalia i el Tribunal de Comptes per possibles delictes de prevaricació i malversació de fons públics en el procés de licitació del Centre de Tractament de Residus (CTR).

Jordi Muntan, regidor de l'AUP de Rubí i conseller comarcal pel grup CUP-PA, ha fet constar que "es tracta d'un contracte molt gran com per deixar que part dels qui van gestionar-lo decideixin si hi ha fets delictius o no, és per això que el nostre grup, tal com va anunciar, presenta la denúncia a fiscalia i al tribunal de comptes."

Ha afegit també que tal com s'ha evidenciat, no n'hi ha prou amb una transparència que inundi d'informació, ni en tenir informes públics que denunciïn les irregularitats de les administracions públiques, i que cal entendre la transparència més enllà de les qüestions cosmètiques fent-ne un valor transversal en la publicació, en la investigació i interioritzat en la manera de fer de les institucions públiques.

Antecedents

Durant el 2018 les CAV, sota la coalició municipalista CUP-PA al Vallès Occidental, han posat en relleu públicament la necessitat de revisar tot el procés de licitació de la construcció i la gestió del CTR per les múltiples irregularitats detectades que poden suposar delictes de prevaricació i malversació de cabals públics.

L'informe 16/2014 de Sindicatura de comptes apunta a múltiples irregularitats en què calia que les administracions competents aclarissin i en dirimissin responsabilitats. Davant la mínima sospita hauria hagut de ser el mateix consorci qui dugés l'assumpte a la justícia, això no obstant, la majoria de l'executiva del consorci de residus ha decidit no revisar els processos.

Des del grup comarcal s'apunta que l'única actuació correcta per seguir endavant des de l'administració hauria de ser demanar la nul·litat del contracte amb l'empresa que gestiona el servei i fer una nova licitació o gestió interna. Totes les peticions fetes tan públicament com en el si dels òrgans competents han estat ignorades fins al punt que s'ha seguit amb la voluntat de continuar modificant el contracte.

Si bé el febrer passat denunciaven la passivitat de les administracions comarcals, a novembre del 2018 asseguren que els actuals governants del consorci de residus han fet tot el possible per menystenir aquestes irregularitats.