L'estelada més antiga conservada, exposada al Museu del Monestir de Sant Cugat

És la peça més antiga que es conserva en l'actualitat i forma part d'una mostra sobre la independència de Cuba

Redacció
26 de novembre del 2018
El Museu del Monestir de Sant Cugat del Vallès exposarà l'estelada més antiga que es conserva, feta l'any 1915, i que van portar un grup de catalans al front durant la I Guerra Mundial. És una de les peces que s'ensenyaran a l'exposició sobre la independència de Cuba, anomenada Cuba, de colònia a nova república (1898-2018).

Una mostra, que s'inaugurarà aquest dimecres, arriba a la ciutat vallesana per commemorar el 120è aniversari d'aquesta efemèride. Està feta a partir de peces arribades de diversos museus catalans i de la col·lecció particular del president de l'Associació Empresarial de Sant Cugat, Joan Franquesa.

A més de l'estelada, hi ha una petita reproducció del monument dedicat a Antonio López, marquès de Comillas, recentment retirada de Barcelona; documents amb la signatura de Màxim Gómez i Antonio Cánovas del Castillo, dos personatges claus en la independència de Cuba; mapes; cartes i altres objectes.

L'exposició repassa el moviment independentista, l'organització de l'exèrcit cubà, els primers moments de la nova República i la realitat de l'esclavitud asiàtica i africana, així com la producció de sucre, la banca i el comerç. L'objectiu de l'exposició és donar a conèixer la realitat social, econòmica i política de l'illa sota el règim colonial i els canvis que va comportar la independència.

Cuba, de colònia a nova república (1898-2018), que estarà instal·lada fins al 21 d'abril, és una mostra produïda per Museus de Sant Cugat i que ha comptat amb la col·laboració del Museu d'Història de Catalunya, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu d'Història de Barcelona, el Museu d'Olot, la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, el Museu d'Arenys de Mar i el Museu de Terrassa.