entrevista

Miquel Torregrossa: «Més que captar, les colles castelleres s'han de centrar en fidelitzar»

Aquest psicòleg de l'esport ha participat en una taula rodona organitzada pels Xics de Granollers

per Jaume Ventura Busquets, 24 de novembre de 2018 a les 11:13 |
Miquel Torregrossa, durant una actuació castellera. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Com aplicar la psicologia social i evolutiva a una colla castellera? És la pregunta que han plantejat els Xics de Granollers en una taula rodona que han fet en el marc de la seva diada. Hi ha convidat representants de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, de la Colla Vella Xiquets de Valls, dels Castellers de Sants i dels mateixos Xics. També hi havia Miquel Torregrossa, doctor en Psicologia de l’Esport del Departament de Psicologia Bàsica Evolutiva i Educació de la UAB i, alhora, membre dels Castellers de Sant Cugat.
 

-Creuen que les colles donen massa importància a la captació?
-Passa amb molts col·lectius, que creuen que tenen menys gent de la que haurien. Jo estic en contacte amb col·lectius d’àrbitres, per exemple, i sempre em diuen que els hi falten membres i posen èmfasi en la captació. No dic que no s’hagin de captar nous membres. Però més que captar, aquests col·lectius i les colles castelleres s’han de centrar en fidelitzar perquè la gent s'impliqui i se senti part de la colla.


-Què es pot fer?
-Hi ha un aspecte previ: potser no vols fidelitzar a tothom qui t’entra. Hi ha gent que arriba a colles castelleres amb unes expectatives poc realistes del que representa fer castells. Per exemple, portes dos dies en una colla i ja vols fer els castells més complicats. Hi ha un tema de gestió d’expectatives i de la realitat. Per tant, una de les primeres coses que cal fer és explicar molt bé què representa ser casteller i quins timings hi ha a partir del rol que tinguem.
 

Miquel Torregrossa, fent castells amb la seva filla. Foto: Cedida-Quines eines hi ha per fidelitzar?
-Jo soc psicòleg de l’esport i m’agrada molt que es consideri la psicologia, però per si sola no aconsegueix res. Cal un treball integral en què es treballi l’aspecte social de ser casteller sense oblidar els aspectes tècnics. Sigui per la posició que sigui, la majoria de castellers ho són perquè volen fer castells. Per tant, cal treballar aspectes tècnics i físics, perquè fem castells molt grans i cal estar preparats, però també altres coses.

-Vist des de fora, sembla que el fer castells és una activitat en què et pots implicar molt. 
-Oi tant. Si vols tenir-hi dedicació completa hi ha molta exigència: assajos, actuacions, activitats socials... Una de les coses a fer per part de les colles és permetre diferents tipus de vinculació, que no sigui només estar a tot o a res.

-Com tracten aquest tema les colles?
-Hi ha una preocupació per aquests temes. Depèn de cada colla, però la majoria treballen per resoldre-ho.

 

Participació