Capten un esclafit a Terrassa

Les pluges d'aquest dijous ja acumulen més de 100 mm

Esclafit a la zona de Can Gonteres de Terrassa
Esclafit a la zona de Can Gonteres de Terrassa | Marta Maseras/MonTerrassa
Redacció
15 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:44h
L'estiuet de Sant Martí s'ha acabat de cop. Aquest dijous la jornada ha començat amb precipitacions, localment intenses, especialment a les comarques del litoral i el prelitoral. A primera hora del matí a Terrassa s'ha pogut veure un esclafit, un fenòmen poc habitual. 

Tal com ha avançat el MónTerrassa, l'esclafit s'ha vist a la zona de Can Gonteres, carretera de Rellinars. La situació de pluges es mantindrà tot el dia i el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de perill tant per la intensitat com per l'acumulació de pluja.

Un esclafit o ràfega descendent és un fenomen produït per una columna d'aire en ràpid descens que després de fer impacte a la superfície s'estén en totes les direccions i genera vents molt forts. La durada del fenomen és curta.

A Terrassa ja s'han acumulat més de 100 mm i el servei d'emergències de la ciutat alerten que el Pla d'Emergència Municipal està en prealerta. Fins les 10h del matí els bombers havien fet un total de sis actuacions relacionades amb l'episodi de pluges a Terrassa i un total de 105 a tota la comarca. 
 
Els xàfecs han descarregat de matinada amb intensitat en comarques com la Selva i el Vallès. Tanmateix, on ho han fet amb més força és el Barcelonès. A la capital del país s'han acumulat 51 litres en 30 minuts –una intensitat torrencial- i s'ha activat el màxim avís de perill. Hores d'ara, hi comencen a haver problemes d'accés a Barcelona (consulteu aquí el trànsit en directe) i hi ha risc de desbordament als rius i rieres del Baix Empordà, on han crescut de manera accelerada. L'Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla municipal per pluja en fase d'alerta i ha donat algunes recomanacions. A part d'això, no es té constància de cap incident greu.