Societat

Les ADF de Terrassa guanyen els premis de prevenció d'incendis forestals 2018

La Diputació de Barcelona ha guardonat els millors projectes d'Agrupacions de Defensa Forestal en una festa celebrada al Teatre Auditori de Llinars del Vallès

per Redacció, 12 de novembre de 2018 a les 08:17 |
Els guardonats dels premis de prevenció d'incendis forestals | Diputació de Barcelona
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La 22a edició dels premis de prevenció d'incendis forestals que otorga la Diputació de Barcelona ha guardonat els projectes desenvolupats per les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de Teià i de Terrassa. 

S'ha reconegut el projecte del municipi del Maresme, "Aprofitament dels recursos naturals de la finca del Vedat: aprofitament de l'aigua de les sobreeixides de les fonts de l'Ajupit" de l'ADF Teià. Han rebut el Premi Rossend Montané per a projectes de planificació i gestió en la prevenció d'incendis forestals


I pel que fa el projecte de la capital del Vallès Occidental, "Accions de sensibilització en la prevenció d'incendis entre els ciutadans de Terrassa" presentat per l'ADF de Terrassa, ha estat guardonat amb el Premi Jordi Peix en la categoria d'informació i sensibilització en la prevenció d'incendis. Ambdós premis estan dotats cadascun amb 11.000 euros per poder desenvolupar els projectes al llarg de l'any vinent.

El Premi d'honor Joaquim Maria de Castellarnau d'aquest any ha estat per a Josep Escaler Terme, de Castellnou de Bages, persona implicada amb els veïnats i els moviments associatius de la comarca del Bages, i membre actiu de l'ADF Defensors del bosc creada el 1986 i de la que n'ha estat president des de 1995 fins a l'actualitat.


En la seva intervenció en la festa, el president de la Diputació, Marc Castells, ha volgut felicitar la tasca que fan les ADF en la prevenció dels incendis forestals. "Celebrem que els boscos estan en les millors mans", ha assenyalat Castells, "com són els membres de les ADF, que amb la seva feina al llarg de l'any, contribueixen a preservar el territori", i ha remarcat que "sou l'avançada de la prevenció".
 

Marc Castells, durant la seva intervenció a la festa Foto: Diputació de Barcelona


Castells també ha fet referència a la seva experiència personal en l'incendi d'Òdena de fa tres anys, remarcant que d'aquesta experiència en va sortir un coneixement proper dels efectes que produeixen els incendis forestals.

"D'aquí la gran importància que té la prevenció i es per això que des de la Diputació de Barcelona posem tots els recursos que tenim al nostre abast per donar suport en aconseguir una gestió forestal sostenible dels nostres boscos, amb les diferents accions i programes que fem al llarg de l'any, en col·laboració amb els ajuntaments, com les campanyes d'estiu amb el Pla de d'Informació i Vigilància, però també en coordinació amb totes les administracions, per aconseguir eduir al màxim possible, qualsevol inici d'incendi als nostres boscos".

El Premi Honorífic per la implicació amb el veïnat i les associacions

El Premi Honorífic Joaquim Maria de Castellarnau d'aquest any ha estat per Josep Escaler Terme, agricultor i ramader, nascut a Castellnou de Bages l'any 1947. És propietari d'una finca de 320 hectàrees, 200 de les quals són de bosc, afectades en gran part pel gran incendi de 1994, repartida entre els municipis de Castellnou de Bages, Navàs i Balsareny.

Persona implicada en el veïnat i en els moviments associatius de la comarca, durant 30 anys ha estat regidor, i un període també alcalde, de Castellnou de Bages. Des del 1985 forma part del Grup de prompte auxili, creat per ajudar en l'extinció d'incendis després del gran incendi de Mura i Talamanca, al parc Natural del Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el mes de juliol d'aquell mateix any.

Una festa de reconeixement a les ADF

A l'acte de lliurament dels premis de prevenció d'incendis forestals, que comptarà amb una assistència de prop de 350 persones representants del conjunt de les ADF de la demarcació, hi participaran també el vicepresident primer i responsable de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dionís Guiteras, el diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent, el director general de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament de la Generalitat, Manel Pardo, i la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat, Montserrat Barniol, així com alcaldes i diputats de la comarca i membres del consistori del Llinars del Vallès.

 

Participació