Terrassa se suma a la prova de sirenes d'alerta per risc químic

L'objectiu és comprovar-ne el funcionament i fer que tots els ciutadans en coneguin el so

Redacció
07 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:40h

El pròxim dijous 8 de novembre al matí es farà la segona prova de sirenes d'avís a la població per risc químic del 2018. La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat farà sonar 86 sirenes instal·lades a 38 municipis de Catalunya, entre els quals hi ha Terrassa. 

A la ciutat aquesta alarma es podrà sentir a les 10 h del matí al Polígon Industrial de Can Parallada, al Polígon Industrial de Santa Margarita i a una part del barri de Can Parellada. 

La prova es du a terme per comprovar-ne el funcionament i fer que tots els ciutadans en coneguin el so, estiguin preparats i sàpiguen què cal fer en cas d'emergència. Protecció Civil recomana que quan s'escolti el so de la sirena la població es tanqui dins de l'edifici més pròxim per fer el simulacre. 

La presència al terme municipal d’indústries especialitzades en el tractament i manipulació de productes químics de nivell alt i integrades en el PLASEQCAT, l’octubre del 2017 es va signar un conveni de col·laboració entre el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Terrassa per a lainstal·lació, manteniment i implantació d’un sistema d’avís a la població de Terrassa, amb l’objectiu de millorar la protecció de la població.

Les tres noves sirenes, ubicades al carrer de Venus, a la cruïlla amb el carrer d’Apol·lo; al passeig central del carrer d’Europa, a l’alçada del carrer d’Alemanya; i al carrer d’Esla, en el recinte de l’empresa municipal Eco-Equip, han estat instal·lades per l’Ajuntament de Terrassa, mentre que la Direcció General de Protecció Civil es fa càrrec del manteniment i de la campanya informativa.

Tancar-se en un edifici, la mesura més segura en cas d’accident químic

En cas d’accident químic, la mesura de protecció més segura és confinar-se a l’edifici més proper i quedar-s’hi fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres i apagant la ventilació, en cas que estigués engegada, per evitar l’entrada de possibles gasos tòxics. També és molt important que no es vagin a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència (els responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas d’emergència).

Altres mesures de protecció són no utilitzar el telèfon mòbil si no és imprescindible perquè no es col·lapsin les línies i, si ens trobem dins d’un vehicle quan sentim l’alarma d’avís, no quedar-nos a l’interior del vehicle perquè no és un espai estanc segur. Hauríem d’abandonar el cotxe i tancar-nos dins l’edifici més proper.

L'escola Josep Ventalló i Vintró participarà en el simulacre

Els alumnes de l’escola Josep Ventalló i Vintró de Terrassa participaran demà activament, i per primera vegada, a la prova de sirenes de risc químic que organitza Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya a 38 municipis catalans. Els alumnes de l’escola realitzaran una pràctica de confinament en cas d’accident químic quan sonin les sirenes a Terrassa a les 10 h.

L’alumnat que es trobi al pati i sentin la sirena, practicaran el confinament (la mesura més segura en cas d’accident químic), entrant a les seves aules. Un cop allà, els responsables de Protecció Civil respondran als seus dubtes i preguntes sobre el risc químic.