S'aproven els comptes de Terrassa pel 2019 en un debat ple de retrets

L'oposició crítica la falta de projecte polític al govern de Vega que presenta una proposta econòmica "moderada"

Ple municipal d'ordenances i pressupostos
Ple municipal d'ordenances i pressupostos | Anna Mira
30 d'octubre del 2018
Terrassa ja té ordenances fiscals i pressupost pel 2019. El ple municipal extraordinari, reunit aquest dimarts, ha aprovat els dos dictàmens després d'unes setmanes d'intenses negociacions amb l'oposició perquè els comptes proposats per l'equip de govern socialista tiressin endavant. Després de cinc hores de debat les ordenances han estat aprovades amb el suport d'ERC-MES, l'abstenció del PDECat i els vots en contra de TeC, Cs, CUP i PP; i el pressupost amb les abstencions de TeC, ERC-MES, i PDECat i els vots en contra de Cs, CUP i PP.

Els punts més destacats són l'increment de la taxa de residus d'un 5% per residents i d'un 3% al comerç, adaptar la taxa de guals a la revisió cadastral, l’augment de l’Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) un 5% o l’increment del tipus impositiu de la plusvàlua fins a situar-se al 30%. D'altra banda el tipus impositiu en l’Impost de construcció torna a ser del 4%, el de 2009; i la congelació de l’IBI.

Una de les novetats més destacables en les Ordenances Fiscals 2019 és l’aposta per promoure les energies renovables i l’ús de vehicles menys contaminants. Així, es proposa la rebaixa a la meitat de l’IBI, l’ICIO i l’IAE per instal·lació d’energies renovables, a més que els vehicles de zero emissions no pagaran IVTM, ni zona blava, així com els ECO, la meitat.

Pel que fa al pressupost, Terrassa ha aprovat uns comptes que superen els 244 milions d'euros, un 11,55% més que l'any anterior. Ara bé, d'aquesta quantitat, que també contempla les empreses públiques de l'Ajuntament, només s'han debatut els 21,76 milions d'euros destinats a inversions. 

L'equip de govern destinarà bona part d'aquests recursos al manteniment de l’espai públic, neteja, residus, mobilitat, transport, seguretat i civisme (11,4 milions d'euros); 2,9 milions d'euros aniran destinats a l’atenció a les persones, lluita contra les desigualtats, cohesió social; Un total d'1,3 milions d'euros seran per educació, cultura, esports i projecció de la
ciutat; i 5,2 milions d'euros seran per projectes relacionats amb la innovació i la millora en l’organització municipal. 

Un debat de final de mandat

Per l'alcalde l'aprovació dels comptes locals és "el resultat d’un llarg i complex procés de debat polític", entre l’equip de govern i els diferents grups municipals. Per Vega és una proposta "rigorosa, responsable, realista, ajustada a la incertesa del moment, i que permetrà encarar el final de mandat amb el convenciment que estem prioritzant els recursos de la manera més equilibrada i justa possible".

No obstant això, els grups de l'oposició han retret a l'equip de govern projectes inacabats o falta d'organització durant la legislatura. De fet, el debat ha tingut un to clarament de final de mandat i en alguns casos, electoralista. Els portaveus de TeC, ERC-MES i PDECat han demanat autocrítica al govern i li han retret a Vega la falta de lideratge polític i de projecte de ciutat. 
 

El ple municipal de Terrassa. Foto: Ajuntament de Terrassa


En concret, el cap de l'oposició, Xavier Matilla (TeC), ha argumentat el seu vot contrari a les ordenances fiscals per l'augment de la taxa de residus, que segons Terrassa en Comú és un "despropòsit" donada la situació que viu la ciutat i el ple extraordinari que es va fer sobre aquesta qüestió el passat mes de setembre. La poca inversió en matèria relacionada amb el foment de la ciutat feminista i la prevenció de violències de gènere també ha estat criticada per TeC i la CUP. Segons Matilla, però, "el més greu i preocupant és que l'equip de govern no té la capacitat de generar il·lusió". 

Per la seva banda, el portaveu d'ERC-MES, Isaac Albert, ha assegurat que "cal un canvi profund de les polítiques públiques". No obstant això, els republicans han donat el seu vot de confiança a l'equip de Vega per tirar endavant les ordenances. Un fet que ell mateix ha reconegut que és "excessiu". "No regalem cap ingrés extra a l'equip de govern sinó que aprovem els ingressos que la ciutat necessita". Ara bé, Albert ha demanat a canvi a l'equip de govern és que es posi a treballar "per analitzar quina és l'estructura pressupostària que necessita Terrassa". 

El representant del PDECat, Miquel Sàmper, no s'ha sumat a donar suport a les ordenances per la "falta d'eficàcia" de l'equip de govern refernit-se al servei de neteja tot i que no s'ha oposat a l'augment de la taxa de residus. En relació al pressupost, Sàmper, ha deixat clar que es tracta d'un instrument polític i ha retret que el govern socialista no hagi complert la prioritat a principi de mandat  d'empoderat als treballadors menys qualificats perquè es poguessin incorporar al mercat laboral. 

Per Cs el seu vot contrari a les ordenances és pel que el seu portaveu, Javier González, considera un "augment injustificat de la pressió fiscal" per als terrassencs. La formació taronja ha insistit en la falta de projecte de l'equip de govern que segons ells es veu reflectit a la proposta de pressupostos on no es contemplen inversions en projectes com el nou districte 7, dels districtes 3 i 5 o sobre habitatge.

Al seu torn, des de la CUP, Marc Medina ha retret al govern de Vega que gasti 30 milions d’euros en la contractació de serveis a empreses privades externes. "Destinar una quantitat tan gran de milions públics a contractar serveis a empreses privades, l’objectiu de les quals no és altra que el lucre, no es pot qualificar de cap altra manera que d’irresponsabilitat política". Finalment, el portaveu dels populars, Àlex Rodríguez, també ha estat contundent i s'ha expressat en la mateixa línia. Rodríguez ha assegurat que "mentre augmentin la pressió fiscal als ciutadans de Terrassa, votarem en contra".

A aquestes crítiques l'alcalde, Alfredo Vega, ha respost dient que "ha estat un mandat complicat políticament a Terrassa i a Catalunya". No obstant això ha tret pit de la solvència de l'Ajuntament pel que fa a l'endeutament i ha destacat que es tracta d'una "clara aposta per l’equitat, la progressivitat i la solidaritat amb una pressió fiscal justa, moderada i equilibrada, i amb la cohesió social com a gran valor de rerefons". 
 

Alfredo Vega, alcalde de Terrassa. Foto: Joaquim Albalate