Terrassa aprova el protocol de dol pels assassinats per violència masclista

El ple municipal d'octubre també ha donat llum verda a millorar l'atenció de la gent gran o a la campanya per al dret a vot de tots els residents

Ple municipal de Terrassa
Ple municipal de Terrassa | Ajuntament de Terrassa
26 d'octubre del 2018
El ple ordinari del mes d'octubre ha tingut una durada de quatre hores i mitja, aproximadament, i s'han aprovat diverses propostes que ara l'executiu local haurà de posar en marxa. Un dels més esperats ha estat el protocol de dol en cas de feminicidi i altres assassinats per violència masclista. Un acord que ha rebut el suport de tots els partits polítics del Consistori (PSC, TeC, ERC-MES, Cs, PDeCAT, CUP i PP). 

També per unanimitat s'ha aprovat una proposta de TeC per diagnosticar les necessitats i els recursos/serveis necessaris per a la gent gran de Terrassa i millorar la seva atenció. D'aquesta manera, l'Ajuntament es posarà a treballar amb una diagnosi per garantir l'atenció que la gent gran es mereix. Igualment també ha tirat endavant amb un ampli suport, la moció presentada per TeC i la CUP per garantir el dret a vot de totes les persones residents a la ciutat en les eleccions municipals del 2019. Així doncs, Terrassa se suma a la campanya perquè les més de 19.000 persones estrangeres de Terrassa que actualment no tenen dret a vot, puguin tenir-lo. 

Mentre que en alguns punts hi ha hagut un acord absolut, l'oposició ha tombat l'aprovació de la pròrroga del contracte per a la gestió i l’explotació del servei municipal de transport públic a TMESA. Això vol dir que el Consistori haurà de tramitar un nou expedient de pròrroga forçosa fins a resoldre el concurs de licitació del servei que ja acumula dos recursos i la suspensió d’un primer procés per a la concessió. 

Durant la sessió plenària han intervingut dues representants del Consell d'Entitats d'Acció Ciutadana de Terrassa per exposar dues de les conclusions de l'observatori. D'una banda, s'ha fet pública la moció aprovada al Segon Parlament Ciutadà sobre la pobresa energètica i l'emergència habitacional de la ciutat. De l'altra, l’Observatori Ciutadà Municipal ha intervingut en relació a la Declaració sobre Democràcia, empoderament ciutadà i creació de comunitat.  Unes intervencions que han comptat amb l'expectació d'una trentena de persones que les ha volgut acompanyar entre el públic. 

La proposta de la CUP per analitzar el disseny dels patis escolars i presentar alternatives que afavoreixin el joc infantil divers i igualitari, ha rebut el suport de tot el consistori menys el vot d'abstenció del PP. Tot i que l'alcalde, Alfredo Vega ha agraït la proposta, ha assegurat que no es tracta d'una qüestió a curt termini. Pel que fa a la proposta d'ERC-MES per a la dinamització de l’activitat comercial a Terrassa, també ha estat votada unànimement per tots els grups polítics per recuperar les regnes de la gestió política comercial. 

Finalment, la proposta presentada pel grup municipal del PDeCAT, perquè el Tribunal Suprem executi la sentència referent a l'Impost d'actes jurídics documentats per tal que en el cas de préstecs o crèdits sigui l'entitat prestadora qui assumeixi les despeses de les taxes.

Record per l'exministra Carme Alborch

L'alcalde Alfredo Vega ha volgut tenir un record per l'exministra socialista de Cultura, Carme Alborch, morta el passat 24 d'octubre a 70 anys després d'una llarga malaltia. Vega ha volgut recordar que Alborch "va tenir un estret vincle amb Terrassa", ja que durant la seva etapa com a ministra, als anys noranta, va facilitar la construcció del Monument de la Dona Treballadora. També en alguna ocasió va fer de jurat dels Premis Muncunill.