La CUP proposa redissenyar els patis de les escoles per evitar els rols de gènere

Es debatrà al ple d'aquest dijous

Redacció
25 d'octubre del 2018
El grup municipal de la CUP Terrassa ha presentat una proposta de resolució al ple municipal d'octubre, que se celebra aquest dijous, per incentivar a les escoles a redissenyar els seus patis. L'objectiu dels canvis en es espais de lleure dels centres educatius és evitar que hi dominin els rols de gènere esterotipats.

Per exemple, proposen redistribuir els camps de futbol, "ja que sovint monopolitzen l'espai central i releguen les nenes a racons perifèrics i amb un paper secundari". Argumenten que els infants estan aproximadament unes 500 hores a l'any en els patis del les seves escoles i per això consideren que "cal tenir cura que estiguin dissenyats amb criteris d'igualtat i accés per tothom".

També creuen necessària la instal·lació de paviments tous com la sorra i la gespa (i no només ciment); diversificar el pati amb murals, vegetació baixa, petits rocòdroms; i crear petitetes estructures de joc amb troncs, penumàtics i palets reutilitzats.

El militant de la CUP Ander Zurimendi afegeix que "aquest monopoli de l'espai impedeix, doncs, que es desenvolupin altres activitats que no siguin les dominants, ja que s’associa l’espai a una activitat concreta, com ara el futbol". 

Actualment a Terrassa les escoles públiques de primària sumen un total de 31 patis escolars i des de la CUP demanen a l'Ajuntament iniciar un període de reflexió sobre la necessitat d’adequar els patis a la seva funció educativa.