​La família de Cuixart: «Estem dignes i forts»

Prop de mig miler de persones demanen l'alliberament del líder d'Òmnium des de Santa Perpètua de Mogoda

Llaçada d'espelmes a Santa Perpètua de Mogoda
Llaçada d'espelmes a Santa Perpètua de Mogoda | ACN
Redacció
17 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 9:20h

Llaçada d'espelmes a Santa Perpètua de Mogoda. Foto: ACN


La família de Jordi Cuixart es manté "forta i digna" un any després de l'empresonament del president d'Òmnium Cultural. Així ho ha explicat Pol Leiva Cuixart, nebot del líder independentista. Tot i que ha reconegut que sabien que la presó "seria una de les respostes de l'Estat espanyol" no s'esperaven "que aniria tan lluny" i que "donaria peu al dret penal creatiu i de relats inventats" que ha sorgit al voltant dels fets del 20 de setembre de 2017.

Leiva n'ha parlat a Santa Perpètua de Mogoda, el municipi on va créixer Cuixart i que aquest dimarts ha acollit una manifestació per exigir el seu alliberament. Prop de mig miler de persones han recorregut els carrers de la població i han creat un llaç groc de grans dimensions a la plaça de l'Ajuntament.

Ha passat un any però la família de Jordi Cuixart segueix "endavant" i amb la clara voluntat de "no decaure". Pol Leiva, el nebot de l'activista que es troba en presó preventiva al centre penitenciari de Lledoners, insisteix que està "injustament tancat" i remarca que el seu tiet "no ha comés cap crim". Així mateix assegura que si l'hagués perpetrat "segur que el tornaria a repetir tants cops com fos necessari" perquè és una persona que "sempre seguirà defensant els drets civils, humans, el dret a manifestació i en definitiva tots els que se li han vulnerat a ell".


Leiva explica que la família era conscient que tant Cuixart com Sànchez lideraven un "embat democràtic molt seriós" i sabien que la presó "podia caure en qualsevol moment". Amb tot, confessa que no imaginaven que "aniria tan lluny" i que "donaria peu al dret penal creatiu i de relats inventats" que han sorgit al voltant dels fets del 20 de setembre de 2017. "Hem vist una Fiscalia asseguda al costat de l'extrema dreta", lamenta Leiva que diu que aquesta resposta de l'Estat "no ha fet visible la seva pitjor cara, sinó la cara real que té". 

Convençuts que el judici "no serà just"

El nebot de Cuixart també s'ha referit al suport que han rebut per part d'Amnistia Internacional i ha assegurat que se senten "molt satisfets i orgullosos" que una entitat "cabdal a l'hora de defensar els drets de tota la gent del món" es manifesti en aquest sentit. Amb tot, adverteix que les penes no són desproporcionares, com apunta Amnistia: "Per un delicte que no s'ha comès no existeix proporció alguna", assenyala. 

Insisteix que la família no està preocupada per les penes que exigeixi la Fiscalia perquè tenen "coll avall" que "la sentència fa mesos que està dictada". Considera que encara que finalment es demanin quinze anys enlloc de 30 seguiran sent "massa anys per delictes que no estan tipificats al codi penal". Diu que són conscients que l'arribada del judici serà "un moment d'escenificació molt rellevant". Tot i això es mostra convençut que "en cap cas serà un judici just". 

Leiva reconeix però, que és una oportunitat perquè aquest conflicte acabi de creuar les poques fronteres que li queden. "El que passa a l'Estat espanyol és demofòbia de primer nivell i esperem que en el judici a l'Estat espanyol li caiguin totes les caretes", ha sentenciat. "Serà un dels punt culminants perquè serà una de les primeres vegades que jutjaran dos activistes a Espanya després de la mort del dictador", remarca el nebot de Cuixart que diu que el que està en joc "no són banderes ni models territorials, sinó drets fonamentals". 

Per tot plegat explica que la darrera esperança de la família recau en la justícia europea i el Tribunal d'Estrasburg "perquè condemni la justícia espanyola i alliberi els presos". 
 

Els pares de Jordi Cuixart al capdavant de la marxa. Foto: ACN


Gairebé mig miler de persones a Santa Perpètua

Prop de mig milers de veïns de Santa Perpètua de Mogoda s'han concentrat al parc dels Països Catalans del municipi i s'han desplaçat fins la plaça de l'Ajuntament on han creat un llaç groc de grans dimensions encenent 365 espelmes "una per cada dia de segrest i empresonament". La capçalera de la manifestació ha comptat amb la presència dels pares de Cuixart i d'altres familiars i amics del líder independentista. També els han acompanyat els gegants de la ciutat i membres dels diables amb el drac Pepa. 

Posteriorment s'han traslladat fins la plaça de l'església on s'han dut a terme diversos parlaments en record del president d'Òmnium. Hi han participat amics de Cuixart com Ruben Wagensberg. La germana de Cuixart, per la seva banda, ha llegit una carta que el líder independentista ha escrit des de la presó de Lledoners: "No hi ha sentències, ni presó, ni exili que pugui doblegar-nos", ha expressat l'activista que ha remarcat que només vol sortir si ho fa amb "dignitat". Alhora ha agraït el suport rebut per tots els vilatans de Santa Perpètua de Mogoda i els ha animat a seguir endavant.