La Síndica proposa crear un servei de neteja per eliminar pintades d'edificis particulars

Actualment l'Ajuntament delega la responsabilitat de netejar les pintades als propietaris dels immobles

Esvàstiques pintades a les cases Lluís Muncunill.
Esvàstiques pintades a les cases Lluís Muncunill. | Anna Mira
Redacció
17 d'octubre del 2018
La Síndica de Greuges de Terrassa proposa que l'Ajuntament crei un servei de neteja de pintades, tags i grafitis a les façanes. Davant l'augment de queixes que ha rebut la sindicatura municipal, aquesta considera que els ciutadans no han de ser els responsables de netejar les pintades, ja que en molts casos són les víctimes de les mateixes. 

Actualment a seu electrònica de l’Ajuntament de Terrassa, s’informa a la ciutadania que la responsabilitat de la neteja de les façanes de la ciutat recau sobre els propietaris de l’immoble i que l’Ajuntament té només la responsabilitat del manteniment dels elements del mobiliari i els edificis públics de la seva titularitat.

La Síndica considera necessari que l’Ajuntament de la nostra ciutat no es limiti a derivar als propietaris dels immobles afectats la responsabilitat de la neteja de les façanes quan aquestes han estat objecte de pintades o grafits i, en aquests casos, adopti un posicionament que el porti a actuar de manera proactiva.

Així doncs, la Síndica ha actuat d'ofici recomanant a l'Ajuntament local la posada en marxa d'un protocol mitjançant el qual els propietaris de les finques afectades puguin sol·licitar a l’Ajuntament de manera gratuïta la seva neteja, fent la regulació oportuna mitjançant Ordenança municipal.

El que es proposa ja funciona a Barcelona on es disposa d’equips de neteja que s’encarreguen d’eliminar pintades i els grafits que apareixen a les parets els edificis de la ciutat i al mobiliari urbà. L’Ajuntament de Barcelona actua de manera proactiva sobre les façanes dels edificis, tant en edificis municipals com en edificis privats no catalogats, informant que, tècnicament, les pintades es poden netejar mitjançant tres sistemes en funció del suport (pintant-hi a sobre
utilitzant el mateix color que el de la paret, amb aigua a pressió i amb sorra a pressió).