Un estudi de la UAB demostra que la precarietat s'ha accentuat en els darrers 30 anys

Entre els 30 i 39 anys, les dones viuen dos anys més en condicions precàries que els homes

Redacció
17 d'octubre del 2018
Una treballada en la cadena de muntatge de LAMP.
Una treballada en la cadena de muntatge de LAMP. | Maria Belmez
Un estudi del Centre d'Estudis Demogràfics (CED) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha demostrat que la precarietat no ha parat de créixer entre els joves. La investigació, elaborada per les investigadores Mariona Lozano i Elisenda Renteria, porta per títol L'imparable augment dels anys en precarietat laboral d'adults joves a Espanya entre 1987 i 2017, i ha comparat 22 generacions entre aquestes dates. A l'estudi s'han analitzat les taxes d'atur i la precarietat, amb contractes temporals, hores de feina i tipologies de feines insatisfactòries, i s'ha estimat els anys de vida activa, segons ha informat la UAB. 
 

L'estudi sobre la precarietat fet per investigadores de la UAB Foto: UAB



El treball ha apuntat que, així com l'atur ha fluctuat segons els cicles econòmics, les taxes de precarietat han seguit a l'alça, registrant el doble d'inseguretat i de temporalitat en els últims 30 anys. Una altra de les dades que ha captat l'atenció és la duració de la precarietat: els homes nascuts l'any 1957 van passar un any en condicions d'alta inseguretat laboral entre els 30 i 39 anys d'edat, mentre que els nascuts el 1987 van viure dues etapes així. Les dades sobre la temporalitat creixen encara més entre dones, passant de 1,5 anys a 2,6 anys. Les nascudes el 1978 han passat la meitat de la seva vida activa entre els 30 i 39 en situació d'inseguretat contractual, i les generacions posteriors, nascudes després de 1972, s'han vist encara més afectades. En aquesta línia, les dues investigadores han explicat que entre els 30 i 39 anys les dones viuen dos anys més que els homes en condicions laborals precàries.  

L'estudi, que ha estat elaborat amb dades extretes de l'Institut Nacional d'Estadística i de l'Enquesta de Població Activa (EPA) ha conclòs que s'ha de reduir aquest fenomen entre els adults joves, especialment entre les dones, com a mesura contra l'impacte negatiu del progressiu envelliment poblacional.