Arriba una nova edició de la marató de donants de sang

Com a novetat, enguany els donants rebran un SMS quan la seva sang sigui enviada a un hospital per a ser transfosa

Redacció
15 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 16:39h
“La superexperiència de la donació de sang. Molt més del que dones”. Amb aquest
lema, el Banc de Sang convida enguany a viure la sensació incomparable que és donar sang. Aquesta serà la idea central de la 12a Marató de Sang de Terrassa, que se celebra el dijous 18, divendres 19 i dissabte 20 d'octubre.

La Mútua de Terrassa serà l’espai principal de la campanya des de les 9 del matí fins a les 20 hores, i s’espera superar les 348 persones que l’any passat van acudir a donar sang en
l’anterior edició de la Marató.

El Banc de Sang alerta que les reserves de sang baixes, per a només 6 dies quan l'estat idoni és tenir-ne per 10-12 dies. Cal destacar que les reserves dels grups sanguinis A- i O- estan en risc aquests dies, tenint per a només 4 i 1 dies respectivament. També recorden que les persones del grup sanguini O- són el que anomenem donants universals és un grup molt preuat ja que qualsevol persona pot rebre sang d’aquests donants. En situació d’emergència o falta d’altres grups sanguinis, l’O- és el més utilitzat.
 

L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, juntament amb la doctora Verònica Pons, hematòloga del Banc de Sang i Teixits, i el vicepresident de l’Associació de Donants de Sang del Vallès Occidental, Josep Tapiolas Foto: Aj. Terrassa


La Marató pretén convertir el gest solidari de donar sang en una jornada festiva. Per això, hi participen entitats, institucions, empreses, voluntaris i particulars que ens ajuden i donen suport en la organització de les activitats que es duran a terme durant aquets dies. Entre les activitats destacades trobem la visita dels Bastoners de Terrassa a l’espai de donació, i el ball de bastons que faran després a la Plaça Vella; la visita dels personatges de la Guerra de les Galàxies de la mà de les entitats Legion 501 i Rebel Legion Spanish Base; i actuacions musicals i culturals de l’Esbart Egarenc del Social: Grup juvenil i Cos de Dansa, Lapsus, Noelia Ayestarán, l’Escola Marta Bros, el Club de Ball Esportiu Ball Vallès o la colla de Diables de Sant Pere Nord, entre d’altres.

Un SMS tancarà l’experiència

A partir de principis d’any, de la primera Marató que es va fer, la Marató de Donants de Catalunya, tots els donants rebran uns SMS quan la seva sang s’enviï a un hospital. Després de la donació, la bossa de sang arriba el mateix dia a la seu central del Banc de Sang i Teixits, a Barcelona.

Al laboratori s’inicia el procés de fraccionament, que consisteix a dividir la sang en glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Si les analítiques estan correctes, la sang es guarda en neveres. En concret, els glòbuls vermells es conserven a 4 graus de temperatura, i tenen una caducitat de 42 dies. A partir d'aleshores, la bossa espera la demanda d'un hospital per sortir amb un clar destinatari, el pacient. Un camí de la sang de vena a vena que ara també coneixerà el donant, que rebrà un SMS informant-lo que la seva donació surt de les neveres del Banc de Sang per a ser transfosa a un pacient. Així es tancarà l’experiència de la donació.