Botigues obertes el 12-O: criteris comercials o «res a celebrar»

Establiments de Terrassa i de molts altres municipis de Catalunya aixecaran la persiana

Un establiment anuncia que obrirà aquest divendres 12 d'octubre
Un establiment anuncia que obrirà aquest divendres 12 d'octubre | Albert Alemany
Redacció
12 d'octubre del 2018
Els comerços catalans podran obrir aquest 12 d'octubre. A diferència de l'any passat, enguany el dia de la Hispanitat és un dels vuit festius que marca la Generalitat perquè els establiments que vulguin puguin aixecar la persiana. A Terrassa diversos comerços treballaran el divendres com una jornada labaoral més.

Molts obriran amb criteris comercials però alguns aprofiten per reivindicar que "no tenen res a celebrar". És el cas dels més de 220 establiments que van decidir tancar a Vic l'1-O. A Solsona s'ha decidit mantenir el mercat setmanal. El mercat municipal de Girona obrirà després de fer una votació perquè "aquells qui no volen celebrar el Dia de la Hispanitat vagin a treballar". A Tarragona, l'associació Via T preveu un increment de comerciants que volen obrir aquest dia respecte altres anys.

Els més de 220 establiments que el passat 1-O van decidir tancar a Vic per celebrar el primer aniversari del referèndum d'autodeterminació obriran aquest divendres, dia de la Hispanitat. Ho faran com a mostra de protesta per una festa "que no consideren seva", però també perquè és un dels dies d'obertura comercial autoritzada per la Generalitat. El mateix passarà en d'altres capitals de la Catalunya Central com Berga, Igualada, Manresa o Solsona. En aquest darrer cas, l'Ajuntament ha decidit mantenir el mercat setmanal i, de la seixantena de marxants que habitualment munten parada, només es preveu que en faltin un màxim de cinc. 

Més de 220 establiments que van tancar a Vic el passat 1-O obriran aquest divendres com a mostra de protesta per una festa "que no consideren seva"


D'altra banda, alguns dels establiments de Bonpreu i Esclat també van decidir tancar l'1 d'octubre. De cara al 12 d'octubre, l'obertura dels supermercats també serà variable i aixecaran la persiana en funció de si la localitat on s'ubiquen estableix la possibilitat d'obrir.
 

Les parades del mercat ambulant de Tarragona amb clients i el Mercat Central al fons. Foto: ACN



El mercat municipal de Girona, obert

A diferència d'altres anys, el mercat municipal de la plaça del Lleó de Girona estarà obert. De fet, serà l'únic de tot Catalunya que treballarà aquest divendres. No ho faran totes les parades sinó que calculen que en seran cap a una vintena. El seu president, Manel Rodríguez, explica que es va fer una votació i que, com que hi havia gent que volia obrir parada, els altres no van tenir "cap inconvenient" en què "aquells qui no volen celebrar el Dia de la Hispanitat vagin a treballar". Des del mercat es va demanar permís a l'Ajuntament –en ser festiu, calia fer aquest tràmit– i el consistori va donar llum verd. De fet, tot i que l'Ajuntament de Girona estarà tancat al públic aquest 12 d'octubre, sí que permetrà que aquells regidors que ho vulguin vagin al despatx a fer feina. Fonts del sector expliquen que els mercats municipals només solen obrir un festiu a l'any: el diumenge d'abans de Nadal. 

Més comerços amb persianes aixecades a Tarragona 

A Tarragona, fonts de l'associació Via T expliquen que entre un 15% i un 20% dels seus associats obrirà. Veuen un increment de comerciants que volen obrir respecte als altres anys, i ho fan per reivindicar que aquest dia festiu "no els representa". Des de la Via T subratllen que ells no es posicionen i que cada comerç té el seu posicionament.

En altres localitats com Amposta, Tortosa i Valls no es preveu que hi hagi molts establiments oberts


Per la seva part, la Unió de Botiguers de Reus dubta que algú obri. El Tomb de Reus, per contra, dona per fet que alguns obriran, com a festiu autoritzat, sobretot els establiments d'alimentació. En altres localitats com Amposta, Tortosa i Valls no es preveu que hi hagi molts establiments oberts. 

A l'àmbit metropolità, així com a les comarques de Ponent i l'Alt Pirineu, les associacions de comerciants consultades per l'ACN expliquen que cada comerç obrirà en funció del seu criteri. 
 

Una parada de bolets al mercat de Vic. Foto: Adrià Costa




Tàrrega, Tona, Olot i Sant Vicenç de Castellet, l'excepció

Tot i que la Generalitat va marcar el 12 d'octubre com a dia d'obertura autoritzada als comerços, els municipis poden sol·licitar al departament d'Empresa substituir dos d'aquests festius per altres dates. Aquest 2018, només quatre municipis -Tàrrega (Urgell), Tona (Osona), Olot (Garrotxa) i Sant Vicenç de Castellet (Bages)- han demanat deixar el 12 d'octubre fora dels festius amb obertura comercial autoritzada.

L'any passat i l'anterior, en canvi, el dia de la Hispanitat no era un dels vuit festius amb obertura autoritzada a tot Catalunya. Tot i això, els municipis poden afegir dos dies extra de lliure elecció que se sumen als vuit marcats per la Generalitat, tal com van fer l'any passat localitats com Badalona o Girona. Altres com Barcelona o Vic no ho van fer i, per tant, gran part dels comerços no tenien autorització per obrir. Tot i això, comerços de Vic, Manlleu i poblacions gironines van obrir portes tot i no tenir l'obertura autoritzada com a mesura de protesta per la situació política a Catalunya. 

Enguany a gairebé la totalitat de Catalunya els comerços podran obrir amb normalitat si així ho decideixen. Als municipis que no tinguin el 12-O com a festiu autoritzat, els establiments de menys de 300 m2 que siguin petites o mitjanes empreses dels municipis tindran igualment "plena llibertat" per obrir ja que així ho determina la llei d'horaris comercials de l'estat espanyol, que és la que s'aplica davant la suspensió d'alguns articles de la llei catalana per part del Tribunal Constitucional, segons han explicat fonts del sector a l'ACN.