TeC exigeix que l'Ajuntament faci un diagnòstic sobre les necessitats de la gent gran a Terrassa

Es preveu que el 2030 el 8,3% dels terrassencs tindran 80 anys i més

Redacció
09 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 11:53h
Terrassa en Comú (TeC) ha presentat proposta de resolució per al ple municipal del mes d'octubre per a diagnosticar les necessitats i els recursos/serveis necessaris per a la gent gran de Terrassa i millorar la seva atenció. Segons TeC, aprofitant que el dia 1 es va celebrar el Dia Internacional de la Gent Gran, volen fer un balanç dels serveis i les necessitats d'aquest col.lectiu de persones de la nostra ciutat.

A Terrassa l'índex d'envelliment és del 16,25% (dades del 2016), amb més de 35.000 persones majors de 65 anys. Aquestes presenten una taxa de sobre envelliment de majors de 75 anys del 51,5% i del 15% de majors de 85. Cal afegir que el 70% d'aquestes persones viuen en habitatges amb problemes d'accessibilitat.

Les projeccions demogràfiques preveuen un creixement progressiu d'aquest percentatge, a un ritme aproximat d'una dècima percentual cada any. Aquesta tendència farà que l'augment es concentri en la franja de població de 75 a 79 anys i, finalment, que el 2030 el 8,3% de la població tingui 80 anys i més.

Per tot això, des de TeC consideren que cal preveure que els serveis necessaris per a aquestes persones experimentaran un creixement de la seva demanda, i és per aquest motiu demanen que l'Ajuntament de Terrassa "prengui mesures urgents i planificades" per entomar el repte de l'envelliment. La diagnosi sobre les residències i la previsió de les places és un pas més en aquesta estratègia àmplia.

Així doncs els comuns exigeixen al govern local que elabori un informe detallat sobre la situació de dèficit de places residencials públiques destinades a la gent gran que hi ha a la ciutat de Terrassa, "amb l'objectiu de fer una radiografia acurada de la situació existent per poder afrontar l'envelliment actual i futur de la ciutat". 

També consideren necessari que la Generalitat constitueixi una taula bilateral entre ambdues administracions "per poder treballar amb antelació l'envelliment progressiu de la societat, un pla de xoc immediat per fer enfront de les actuals llistes d'espera i manca de places, per l'actualització dels equipaments pendents i per posar en marxa més aviat possible el màxim nombre de places públiques". 

Finalment consideren que caldria posar en marxa les activitats gratuïtes adreçades a la gent gran. Pel que fa a la posada en marxa del programa Sempre Acompanyats, demanem que al districte 1 es faci en un termini màxim de 4 mesos, implementant-lo a la resta de districtes al llarg de l'any 2019.