Tres activistes internacionals pels drets humans expliquen la seva experiència a estudiants de secundària a Terrassa

L’acte s’emmarca en la setena edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans

Redacció
04 d'octubre del 2018
El Teatre Principal de Terrassa acull aquest dijous un acte en què tres activistes pels drets humans de Guinea Equatorial, Mèxic i els Estats Units explicaran la seva lluita a estudiants de secundària. L’acte s’emmarca en la setena edició del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, que enguany porta vuit activistes internacionals a les ciutats participants durant la primera quinzena d’octubre.

A l’acte de demà, 600 alumnes de cinc centres (Les Aimerigues, Salesians, Sagrat Cor i Tecnos de Terrassa, més l’Institut de Matadepera), podran sentir el testimoni de Ramon Esono, Janahuy Paredes i Marisa Franco.

Ramón Esono és un caricaturista equatoguineà compromès amb la denúncia de les vulneracions dels drets humans al seu país. El 2017 va ser detingut i empresonat, però finalment alliberat per la manca de proves i per la forta pressió internacional. Ha rebut guardons com el Premi al Coratge 2017 de Cartoonists Rights Network.

Janahuy Paredes és una activista mexicana contra les desaparicions forçades. Després que el seu pare fos desaparegut va fundar l’organització Comité de Familiares de Personas Detenidas Desaparecidas en México, que lluita per la memòria, veritat i justícia per a les víctimes de desaparicions forçades.

Finalment, Marisa Franco és una activista nord-americana que lluita pels drets de les persones migrants i contra les deportacions al seu país. Ha format part de diverses campanyes per reclamar el respecte als drets civils, econòmics, socials i laborals, i dirigeix el projecte Mijente, que es defineix com “pro-black, pro-woman, pro-queer, pro-poor”.

El projecte “Ciutats defensores dels Drets Humans” l’impulsen des del 2013 l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau, amb la col·laboració de diferents ajuntaments.

Cada any, aquesta iniciativa porta activistes de l’àmbit dels drets humans d’arreu del món per donar a conèixer la tasca que realitzen als seus llocs d’origen, sovint amb risc de la seva pròpia vida, i per a conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites. Terrassa ha participat a les darreres cinc edicions i enguany per primer cop ha acollit l’acte d’inauguració i benvinguda als activistes participants, que va tenir lloc el passat diumenge a la Masia Freixa.