L'oposició força la commemoració de l'1-O a Terrassa

El ple també ha aprovat per unanimitat feminitzar l'esport i l'activitat física, regular l'ús dels patinets i reactivar la Llei de Barris

Ple municipal de Terrassa
Ple municipal de Terrassa | Ajuntament de Terrassa
27 de setembre del 2018
Actualitzat a les 22:45h
El ple municipal d'aquest mes de setembre, el primer després de vacances, ha arribat com és habitual, molt descafeïnat pel que fa als acords i dictàmens. No obstant això, les vuit propostes de resolució han generat un debat de prop de cinc hores.

Els minuts més tensos s'han viscut ja al final quan s'ha debatut la moció per la commemoració de l'1 d'octubre presentada per ERC-MES i el PDECat. La proposta, que s'ha acabat redactant amb aportacions dels diferents partits, ha rebut el suport de Terrassa en Comú i la CUP i els vots en contra del PP i Cs. Pel que fa al govern socialista, com ja és habitual, s'ha abstingut en els punts que parlen del reconeixement a les persones que van fer possible la celebració del referèndum i també en el que s'exigeix l’immediat alliberament de les preses i presos polítics i el lliure retorn de les persones exiliades.

Amb tot, s'ha aprovat un text, que posa en valora la mobilització social i transversal durant els dies anteriors i posteriors a l'1 d'octubre i que mostra la seva "solidaritat amb la ciutadania que va ser brutalment agredida per les forces de seguretat de l’Estat quan es dirigia de manera pacífica a votar". 

Un debat que ha acabat amb tres mocions transaccionades i aprovades per unanimitat de les set formacions polítiques que conformen el consistori egarenc (PSC, TeC, ERC-MES, Cs, PDECAT, CUP i PP). En concret tots els grups s'han posat d'acord en tirar endavant l'ordenança municipal que ha de regular els patinets i altres vehicles de mobilitat personal a la ciutat. Una proposta presentada pel Partit Popular i que també comptava amb l'actuació d'ofici que la Síndica de Greuges de la ciutat, Isabel Marquès, ha fet a l'Ajuntament amb un seguit de recomanacions per evitar incidents. 

Una participació més accessible 

El parlament ciutadà de Terrassa va aprovar fa uns mesos una declaració per la qual demanaven que la participació ciutadana fos més accessible. Els grups municipals de TeC, ERC-MES, PDECAt i la CUP han agafat aquesta proposta i l'han presentat com a proposta de resolució i que ha rebut el suport en alguns dels acords, dels diferents grups municipals amb la voluntat de fer més accessible la participació ciutadana als espais institucionals de la ciutat.  

Malgrat les discrepàncies ideològiques que una vegada més s'han pogut constatar en propostes de resolució com la del PDECAt sobre la falta d'imparcialitat del poder judicial, que ha tirat endavant amb un dur debat sobre els missatges entre magistrats, que s'han donat a conèixer aquests dies; o el debat sobre la convivència a l'espai públic, una moció presentada per Ciutadans; els grups municipals també s'han posat d'acord en la proposta de l'equip de govern. Una proposta que demana a la Generalitat recuperar la llei de barris per tal de millorar els barris de la ciutat. 

Finalment el tercer acord al qual han arribat ha estat a feminitzar l'esport i l'activitat física a Terrassa. En concret, el grup proposant, TeC, exigeix al govern local aconseguir paritat tant pel que fa als usos com també en el pressupost municipal que es destina als esports. Des de l'equip de govern, la tinent d'alcalde Eva Candela, ha explicat que el Pla Director amb el qual estan treballant ja va en aquesta línia tot i que "s'incorporarà la perspectiva de gènere en tots i cadascun dels punts".