La Cambra de Terrassa observa una frenada en el creixement de l'activitat empresarial

Malgrat això l'ocupació a la demarcació de Terrassa creix en el segon trimestre de 2018

Redacció
24 de setembre del 2018
Actualitzat a les 12:31h
La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa ha fet públiques les conclusions de l'estudi de conjunta econòmica corresponent al segon trimestre de 2018 i assegura que l'evolució de l'activitat econòmica ha experimentat una lleugera desacceleració.

L'estudi reflecteix una reducció d'1,5 punts respecte el trimestre anterior, tot i que la marxa dels negocis es manté per sobre del nivell d'activitat amb què es va tancar l'any 2017. Segons informa la Cambra, aquesta tendència va en consonància amb l'evolució de l'activitat econòmica al conjunt de Catalunya.

La demarcació de Terrassa creix 

El segon trimestre de 2018 s'ha tancat amb una ocupació a la demarcació de Terrassa d'un total de 182.500 persones en actiu (151.635 són treballadors assalariats i 30.865 autònoms). Aquesta xifra suposa un increment del 0,8% i del 0,6% respectivament respecte el trimestre anterior. Durant el segon trimestre del 2018 el nombre total d'empreses amb treballadors inscrits al Règim General de la Seguretat Social ha estat de 12.920, el que representa un lleu increment del 0,8% en relació al mateix període de l'any 2017.

Pel que fa a la distribució dels treballadors assalariats per activitat sectorial, el 0,06% treballen a l'agricultura; el 21,35% a la indústria; el 5,52% a la construcció; i el 73,08% al sector serveis. Per la seva part, la distribució del col·lectiu de treballadors autònoms per sectors d’activitat revela que un 0,38% desenvolupa la seva activitat dins del sector de l'agricultura; el 9,05% a la indústria; el 13,45% a la construcció; i el 77,13% al sector serveis.

En relació a l'evolució de l'atur, s'ha observat una millora en l’evolució d'aquest indicador en tancar el segon trimestre de 2018 i una moderació en el ritme de contractacions. En relació a l'atur, el segon trimestre de l'any s’ha tancat amb un total de 23.542 persones enregistrades al servei d'ocupació de Catalunya, xifra que indica una variació de -2,97% respecte al mes anterior i una reducció interanual del 5,98%. 

La indústria, el motor econòmic de Catalunya

Així mateix, l'informe constata que a Catalunya la indústria es manté com el motor econòmic, amb una previsió de taxes de creixements superiors als de la construcció i del comerç, tot i que pronostica una lleugera desacceleració en el ritme de creixement de les exportacions.

D'altra banda, l'informe no descarta que algunes circumstàncies que incideixen en l'evolució econòmica internacional dels propers mesos pugui influir en el ritme de creixement a llarg termini. En aquest sentit, l'informe assenyala que es podria produir una lleu desacceleració del ritme de creixement de cara a l'any 2019 amb una previsió de la taxa de creixement del 2,7% com a conseqüència dels probables increments del preu del petroli i l'evolució dels tipus d'interès a Europa, així com els efectes derivats de la implementació del full de ruta definitiu per al Brexit, la crisi aranzelària originada pels Estats Units i la crisi de la lira turca i del pes argentí.

L'indicador de les expectatives sobre la marxa dels negocis a la demarcació de Terrassa per al tercer trimestre de 2018 ofereix un valor de 10,8 punts de saldo, superant en 1,2 punts el valor del segon trimestre, cosa que indica que el ritme d'activitat pot augmentar lleugerament respecte el trimestre anterior. A més, es preveu que la marxa dels negocis mantingui el ritme de creixement i trenqui la desacceleració experimentada en el tancament del 2017.