Els estudiants universitaris commemoren el 20-S amb una crida a recuperar els carrers

S'ha fet una encartellada simultània a la majoria de campus públics del país per motivar a la mobilització dels alumnes

Una estudiant de la UAB enganxant cartells aquest dijous.
Una estudiant de la UAB enganxant cartells aquest dijous. | ACN
Redacció
20 de setembre del 2018
Actualitzat a les 16:19h
Estudiants universitaris d'arreu del país han volgut posar de manifest aquest dijous que s'estan "organitzant" amb motiu de la commemoració del primer aniversari del 20-S. Ho han fet amb una acció simultània a la majoria de campus universitaris de Catalunya que ha consistit en penjar cartells amb el lema "Pel nostre futur, recuperem els carrers'' i també ''Ni jutges ni presos aturaran la voluntat popular''.

Roger Palacín, d'Universitats per la República, ha explicat que l'acció es fa per començar a mobilitzar ''la gent universitària'' per les properes setmanes. En aquest sentit, Clàudia Rosa, també de l'associació, ha destacat que es vol ''revifar'' el moviment estudiantil que hi va haver l'any passat a principi de curs entorn de l'1-O i les setmanes posteriors. L'acció s'ha fet a la UB, UPF i l'UPC així com també a la UAB, la UdL, la UdG i la URV.
 
A la Universitat de Lleida l'encartellada s'ha fet pels volts de la una de la tarda i s'ha centralitzat a l'edifici del Rectorat tot i que a altres campus com Agrònoms i Cappont també s'han enganxat cartells. Hi ha participat una quinzena d'estudiants que han començat a enganxar els cartells pels vidres dels dos claustres que hi ha al centre.

La primera cita anunciada per Universitats per la República és el proper 27 de setembre a l'edifici històric de l'UB coincidint amb l'aniversari de la seva ocupació, batejada llavors com la #Caputxinada2017 i la primera vaga estudiantil pel referèndum de l'1 d'octubre passat.

Tarragona i Reus, per recuperar "un clima de mobilització" als campus 

A la demarcació de Tarragona, l'encartellada impulsada per Universitats per la República s’ha portat a terme al Campus Catalunya, a Tarragona, i a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, a Reus, on s’han distribuït un total de 700 cartells. Diversos alumnes equipats amb cola i cinta adhesiva s’han encarregat d’enganxar les pancartes arreu de les instal·lacions. En els cartells s’hi poden llegir frases com ‘Ni jutges ni presons. No aturaran la voluntat popular’ i ‘Pel nostre futur. Recuperem els carrers’.

Un membre del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans a la URV a Tarragona, Oriol Sales, ha explicat que aquesta iniciativa pretén denunciar “la manca de llibertats, l’existència de presos, investigats i perseguits, la repressió que encara patim i la voluntat dels estudiants de fer efectiva la república que el Govern es va comprometre a proclamar”. Segons Sales, amb l’encartellada volen “generar un clima de mobilització i reactivar la vida política als campus” perquè, “malgrat que hagi passat un any, la situació segueix sense ser de normalitat”. 

Encartellada a la UdG i cassolada a la Delegació del Govern

A Girona, l'encartellada s'ha fet a alguns dels edificis de les diferents facultats del Campus de Montilivi de la UdG. Una vintena d'estudiants s'han concentrat davant de la biblioteca a la una del migdia. Seguidament, s'han dirigit a un dels edificis pròxims on han iniciat l'enganxada de cartells amb el mateix lema 'Pel nostre futur, recuperem els carrers'. Una de les membres de la plataforma, Anna Selvas, ha afirmat que l'acte d'avui és "el tret de sortida" de la campanya per "defensar tot el que va passar" ara fa just un any i amb tots els esdeveniments que van seguir més enllà de l'1-O. Sobre el 20-S, Selvas subratlla que aquell dia els ciutadans van sortir al carrer per expressar el seu desacord amb tot el que estava fent l'estat espanyol i ha afegit que l'acte d'avui ha de servir per demostrar que "no oblidem aquells fets" i que cal "fer efectiva la república". 

Aquest no ha estat l'únic acte per commemorar els fets de fa un any. Més de 200 treballadors de la Delegació de la Generalitat a Girona han fet al migdia una cassolada per recordar l'"atac a la democràcia, a les institucions i al nostre dret a la manifestació" que va acabar amb "presó i exili" per a alguns dels representants polítics i civils. En la lectura del manifest, s'han esmentat els escorcolls i els noms de les catorze persones que es van detenir aquell dia i han fet una crida a "no tenir por" i a reivindicar "el dret a decidir del poble de Catalunya i a tenir un país independent". L'acte s'ha tancat amb el Cant dels Segadors i amb crits de "llibertat presos polítics" i "independència". Al capdavant d'aquesta iniciativa hi ha l'Assemblea de Treballadors per la Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC-Girona). 

Entre els assistents hi havia el delegat del Govern a Girona, Per Vila, que posteriorment s'ha referit al 20-S com a un dia "negre" i "farcit de falsedats" que espera que amb el temps es vagin desmuntant i amb el desig que "tot acabi bé" amb l'alliberació dels "presos polítics i el retorn dels exiliats". Vila també ha elogiat la mobilització de la societat catalana durant tot l'any passat i ha lamentat la "falta de tacte i de poca democràcia" que encara s'està "tastant" per part de l'estat espanyol. Finalment, ha afegit que "si les coses no tornen a la normalitat" les mobilitzacions continuaran.